Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Боротьба за символи віри

Провідник Грецької православної церкви застеріг новий соціалістичний уряд Греції проти спроб усунути з грецьких нав­чальних закладів релігійні символи. По тому, як у Страсбурзі Європейський суд ухвалив рішення про те, що Італія має очистити шкільні класи від розп’ять, грецький міністр юстиції визнав, що Греції доведеться вчинити те саме.

Заява предстоятеля грецького православ’я стала першим пострілом, що обіцяє перетворитися на велику європейську битву за християнську віру.

Архiєпископ Ієронімос у своїй тижневій проповіді заявив, що Грецька православна церква буде рішуче протидіяти «ефектові доміно» внаслідок постанови суду в Страсбурзі.

Раніше новий соціалістичний уряд Греції, який підтримує ідею відокремлення церкви від держави, вказав, що країні, можливо, доведеться виконувати рішення Страсбурга. Якби це сталося, то в грецьких школах треба було би повиносити з класів ікони з Ісусом Христом і відмовитися від практики спільної молитви на ранковій лінійці.

Архiєпископ Ієронімос сказав, що грецьким дітям потрібні, за його словами, чисті християнські символи, які б їх надихали і оберігали.

Директор неурядової організації Гельсінський Монітор Панайоте Діміт­рас вважає, що Православна церква Греції боїться за власне майбутнє. Ця організація стоїть на чолі правової кампанії щодо очищення грецьких судів і навчальних закладів від релігійної символіки.

Православна церква Греції закликає всі християнські віросповідання об’єднатися в боротьбі проти Страсбурга, який своїм присудом, на думку єпископів, ставить під велику загрозу християнську спадщину Європи.

Хоча соціалістичний уряд Греції, може, і хотів би втілити рішення Страсбурзького суду, щоби послабити вплив церкви, однак справа ускладнюється тим, що грецька конституція проголошує православ’я державною вірою.

Церква також впевнена, що більшість греків достатньо набожні, аби під­тримати боротьбу церкви проти того, що православ­ні ієрархи називають федеральним європейським контролем.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com