Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Засудили і забули?

Апеляційний суд Києва визнав радянських керівників на чолі з Йосипом Сталіним винними в геноциді українців у 1932-33 роках. Їх звинувачують в організації Голодомору, який призвів до загибелі мільйонів українських селян. За словами Голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, таке рішення дасть змогу отримати грошові компенсації тим, хто постраждав від Голодомору.

Кримінальну справу про знищення голодом українських селян розслідувала СБУ. Як зазначає керівник відомства Валентин Наливайченко, внаслідок Голодомору Україна втратила понад 10 мільйонів осіб, із них близько 4 мільйонів померли безпосередньо від голоду, решту складають ненароджені. «Суд визнав факт геноциду, суд розкрив злочинний механізм вчинення злочину-геноциду на території України. Крім того, суд чітко назвав організаторів злочину. Поіменно. Сталін (справжнє прізвище Джугашвілі), Молотов (справжнє прізвище Скрябін), Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич. Всі вони організували та вчинили злочин з метою придушення національно-визвольного руху в Україні. З тим, щоб не допустити побудови незалежної української держави», — наголосив Валентин Наливайченко. Водночас суд закрив кримінальну справу у зв’язку зі смертю радянських вождів. Тим не менше, судове рішення, за словами Валентина Наливайченка, відкриває можливість отримати грошові компенсації для тих, хто постраждав від Голодомору. СБУ разом із Міністерством закордонних справ також планують з’ясувати, кому і куди за кордон постачалося конфісковане в Україні збіжжя. Це робитиметься для того, щоб встановити компанії, корпорації і уряди, які отримали зиск від дій тодішнього керівництва Радянського Союзу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com