Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ХТО ЗІРВЕ ГРОНА ГНІВУ?

На превеликий жаль перебіг політичної дискусії між двома турами президентських виборів засвідчив: цивілізовані норми — це не для нинішньої України. Ми не вміємо, не бажаємо і, здається, не збираємося бути культурними людьми, коли йдеться про чергову війну за папахи.

Не виходить це у нас! І давно. Погортайте на дозвіллі історію України XVП-го століття. І від самого лише списку гетьманів та кошових у вас зарябіє в очах. А хто завадив створити міцну незалежну Україну одразу після Брестського 1918-го року миру — та ж сама бійка за булаву. Що не поділили наші фундатори незалежності? Амбіції, владу? Та байдуже, бо в результаті всі вони згубили Україну. Всі ті, чиї профілі карбують зараз на ювілейних монетах.

В усьому світі існують демократичні правила гри. Той, хто при владі, апріорі виступає на виборах з програшної позиції. Опозиції завжди легше. Можна звинуватити уряд і президента у чому завгодно — аж до пандемії грипу і вибриків сомалійських піратів. Не кажемо вже про фінансовий колапс на біржах Уолл-Стріту — це взагалі подаруночок! Та існують норми: нападай, критикуй, але ніколи не обіцяй зайвого. Бо після виборів питати будуть уже з переможця.

От про останнє обидва українські фіналісти за-бу-ли!

Пара прикладів без посилання на прізвища: один із кандидатів мріє в історично короткі строки довести кількість народонаселення в Україні до 50 мільйонів. Уїдливі демографи негайно підрахували, що для цього українські жінки мають жити до 110 років і народжувати щонайменше по п’ятеро дітей.

Обіцянка номер два: збільшити вдвічі, втричі, до європейського рівня і т.д. пенсії. Єхидне запитаннячко: кому? Якщо нашим недоторканним з Верховної Ради, то це тишком-нишком уже зроблено — і то давно. І не в 2-3 рази, а в 10-20. А якщо говорити про пересічного пенсіонера, то… в одній лише Донецькій області податківці виявили 300 тисяч працюючих робітників, які платять подохідний податок, але не фігурують у базах пенсійного фонду. Тобто — в майбутньому замість пенсій на них чекатиме дуля з маком або в кращому разі «мінімалка». То може, перш ніж збільшувати те, чого ще немає, дати ладу тому, що є?

Хтось із великих філософів сказав, що Сатана ховається в другорядних подробицях. Працівники світової слави київського Музею Івана Гончара три місяці поспіль надаремне благають міських чиновників дати дозвіл… зрізати гілку дерева, яка загрожує пошкодити дах. Про те, що буде, коли через діри в даху заллє безцінні експонати, не хочеться й думати.

І в той же час нікому невідомі підприємливі хлопчики без проблем одержують дозвіл на вирубку скверу в самому серці Києва — на розі Прорізної й Пушкінської — аби звести там чергову ресторацію з підземним паркінгом. Для них проблем не існує. Невже треба ще спеціально пояснювати, що київського мера, який розвів у столиці космічне свинство, нормальний політик не повинен не те що до своєї команди запрошувати, а й сідати поряд з ним на одному гектарі… в президію. Але ж запросили!

Приклади можна множити і множити. Та головне — що надія на «пройдуть вибори, пристрасті вляжуться» не гріє. І ось чому. Ще в першому турі конкуренти замість критики передвиборних програм перейшли на критику особистостей. І чим далі, тим брутальнішу. Запущене в обіг прізвисько, даруйте, «Пісюн» — це ще не найцинічніший винахід політтехнологів. А вибори таки відбудуться. І спільну мову шукати доведеться. Бо на разі переважну більшість електорату жоден із фіналістів не консолідує. А як домовлятися з тими, кого публічно обливав брудом? Навіть у так званих «боях без правил» свої правила існують — і то жорсткі. А от на наших українських виборах — ані закон, ані правила, ані звичайнісінькі людські моральні норми не існують.

Питання не риторичне: хто зриватиме грона гніву, посіяного командами кандидатів? Кому вилізуть боком владні амбіції і тупе політичне безкультур’я? Боїмося, що не тим, хто все це скоїв.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com