Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОМИРИЛИСЯ?

«Підписаний цілий пакет документів. Це — зміни до Угоди по постачаннях сирої нафти до Білорусії, методика тарифоутворення на продаж нафти, баланс нафтової сировини на 2010 рік, сумісна заява віце-прем’єрів про гарантії безперебійного транзиту», — повідомив Сечин на зустрічі з розділом держави.

Сечин підкреслив, що підписана сумісна заява віце-прем’єрів,  «безумовно, важлива для здійснення постачань до Європи». Він уточнив, що сьогодні також підписаний протокол за підсумками переговорів, в  якому відповідним відомствам двох країн дається доручення продовжити  спільну роботу, розширити сфери переговорів на газову сферу і атомну  енергетику.

Медведев нагадав, що до нього «звернувся президент Білорусі з листом»  з проблеми постачань нафті. «Я відповів йому, сформулювавши наші пропозиції,  на основі яких можна було б врегулювати питання, пов’язані з  постачаннями», — сказав президент РФ.

Сечин завірив, що в переговорах з Білоруссю, які велися останні  два місяці, Росія виходила саме з цих пропозицій. «Із задоволенням  докладаю, що сьогодні ми вийшли на підписання документів, регулюючих  постачання пільгових об’ємів російської нафти для внутрішнього споживання  Білорусією в 2010 році», — сказав віце-прем’єр.

Глава держави також нагадав, що ще в час торішнього  засідання Вищої Держради Росії і Білорусі сформулював позицію Москви:  «Ми, з одного боку, дали можливість працювати білоруським партнерам,  передбачили постачання для внутрішнього використання на пільгових початках, а з іншого боку — гарантували транзит». «Якщо ці питання закриті, це  знаходиться в створі угод, який були досягнуті, і відповідають  пропозиціям, зробленим президентові Білорусії Олександру Лукашенко», — вважає Медведев.

В зв’язку з цим він поцікавився: «Ми своїми інтересами тут не  поступилися? І наскільки підписані сьогодні документи узгоджуються з  внутрішніми інтересами Росії?» Сечин завірив, що в переговорах російська сторона «виходила з  інтересів російських підприємств». «Наша пропозиція була запакетировано з  стабілізацією тарифу на прокачування нафти споживачем в Західній Європі», -  пояснив він. Віце-прем’єр підкреслив, що підписана сьогодні методика  тарифоутворення «направлена на це і відповідає інтересам російських  компаній, що беруть участь в постачаннях на цьому напрямі».

Раніше умови постачання нафті до Білорусії визначалися міжурядовою угодою від 12 січня 2007 року, яке передбачало в 2007-2009 роках дію знижуючого коефіцієнта до стандартного мита на нафту при постачаннях нафті до Білорусії (0,356 в 2009 році). Коефіцієнт до мита в 2009 році був вартісній еквівалентом 85% білоруських експортних мит на нафтопродукти, що підлягали, згідно угоді, перерахуванню до бюджету РФ.

Сторони вели переговори за умовами постачання нафти в 2010 році з жовтня 2009 року, проте до моменту закінчення дії угоди не змогли досягти домовленостей, нагадує «Інтерфакс».

При цьому Білорусія розраховувала на безмитні постачання в січні-лютому. В той же час російська сторона пропонувала на 2010 рік для внутрішнього споживання в Білорусії безмитне постачання 6,3 млн. тонн нафти з передбачених балансом постачань на цей рік 21,5 млн. тонн сировини. Решта об’єму нафти, що імпортується, Мінську пропонується купувати із сплатою повного російського експортного мита на нафту.

Тим часом білоруська сторона вважала за неможливе експортні мита усередині створюваного Митного союзу і погоджувалася на продовження в першому півріччі 2010 року торішніх умов постачання, тобто із знижуючим коефіцієнтом до стандартного російського експортного мита на нафту. З урахуванням планованого створення з 1 липня 2010 року єдиної митної території Росії, Білорусії і Казахстану, Мінськ розраховує на повну відміну російських експортних мит на нафту з цієї дати.

У зв’язку з невдалими переговорами в кінці року прес-служба уряду РФ повідомила, що російська сторона продаватиме нафту Білорусії з 1 січня 2010 року, включаючи в ціну постачань 100% стандартного експортного мита на нафту (у січні $267 за тонну). Це збільшило ціну постачань на 50%. Не дивлячись на відсутність угод з Мінськом, Москва продовжувала постачання нафті на білоруські НПЗ. Білоруські нафтопереробні заводи (ВАТ «Мозирській НПЗ» і ВАТ «Нафтан») забезпечені постачаннями нафті, що предоплаченными в грудні, до кінця січня. Завантаження НПЗ понижене на 40-50%. Білоруські НПЗ поки не укладали контракти на імпорт нафти в лютому. В той же час російська сторона побоювалася несанкціонованого відбору частини транзитного об’єму у разі відсутності домовленостей.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com