Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Європейські канібали

Велике поховання людей епохи неоліту поблизу містечка Херксхайм (Пфальц, Німеччина) була знайдено ще в 1994 році, проте розкопки почалися в 2005 році. До кінця 2009 року археологи опублікували перші підсумки своїх робіт.

З’ясувалося, що у величезному могильнику знаходяться останки до 1000 чоловік, убитих в ході якогось ритуального жертвопринесення. При цьому кістки людей мали на собі сліди зубів! За словами керівника археологічної експедиції Бруно Булестіна з університету Бордо, свідчить про жорстокі звичаї, що панували в добу неоліту.  Серед  останків більше всього решток жінок і дітей. Очевидно канібалізм був звичайним явищем в голодні роки.  Інші вчені вважили, що це результат якогось таємничого ритуалу. Учені з університету Гейдельберга і археолог Андреа Зєєб­ланц провели дослідження, яке дозволило б визначити мотиви появи такої ритуалу. «Мене зацікавило відразу, з яких причин здійснювалися масові людські жертвоприношення, останки яких до того ж з’їдалися», — заявила Андреа. На думку про те, що жертвоприношення могли здійснюватися в якомусь релігійному центрі, її навели знахідки кераміки, яка походила з регіонів, віддалених від Херксхайма на сотні кілометрів. У лабораторії Гейдельберга був проведений ізотопний аналіз зубів загиблих людей, який і підтвердив припущення про те, що частина убитих людей походила з інших місцевостей. На думку Андреа, йдеться про те, що в Херксхаймі міг розташовуватися якийсь культовий або релігійний центр, в який добровільно приходили зі всієї округи люди, щоб жертвувати власним життям. Вона з обережністю відноситься до версії свого французького колеги Бруно Булестіна про те, що в Херксхайме процвітав канібалізм. «Я поки вважаю за краще вважати, що йшлося саме про ритуал», — говорить німецька професорка.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com