Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОДАТКОВА ПРАЦЮЄ НА ДОБРОБУТ ГРОМАДЯН

Податківці Голосіївського району на повну потужність працюють над виконанням поставлених державою бюджетних завдань. На сьогоднішній день актуальним напрямом їх роботи залишається відпрацювання проблемних питань щодо виявлення і припинення протиправної діяльності суб’єктів господарювання та ліквідації міжрегіональних схем ухилення від оподаткування, зокрема притягнення до відповідальності організаторів та виконавців кримінальних схем; виявлення та руйнування схем ухилень і мінімізації податкових зобов’язань.

Нещодавно в рамках операції «Бюджет», податківцями ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, було проведено перевірку ТОВ «Т», основним видом діяльності якого була оптова та роздрібна торгівля товарами для дому. 

В ході перевірки було виявлено ряд порушень податкового законодавства. Зокрема, службовими особами підприємства безпідставно включено до складу валових витрат витрати з отримання послуг із перевезення вантажів по Україні, які не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку, що є порушенням пунктів 5.1. та 5.3 статті 5 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. №334/94-ВР (зі змінами та доповненнями, далі — Закон).  

Також під час перевірки було з’ясовано, що посадові особи підприємства «Т» з метою ухилення від сплати податків включили до складу валових витрат податкову накладну, виписану від підприємства «А». В ході перевірки цього факту було проведено експертне дослідження вказаної податкової накладної, в результаті чого з’ясувалось, що директор підприємства «А» її і не підписував.

Крім того, всупереч п. 5.9 ст.5 Закону ТОВ «Т» в ІV кварталі 2008 р. невірно визначено приріст балансової вартості покупних матеріалів, а сааме: перевіркою встановлено невідповідність даних бухгалтерського обліку даним податкового обліку.

Проте цими порушеннями бізнесмени «не задовольнились». Ними також було неправомірно включено до податкового кредиту суми ПДВ, які в ході перевірки виключені зі складу валових витрат як не призначені для використання в господарській діяльності, що є порушенням вимог пп. 7.4.4, пп.. 7.4.5 п.7.4 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. №168/97-ВР.

Таким чином, за наслідками перевірки податківцями донараховано понад 2,6 млн. грн. та планується порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України. 

На зв’язку з податковою інспекцією у Голосіївському районі м. Києва

Одним з основних методів роз’яснювальної роботи серед громадян є проведення сеансів телефонного зв’язку „гаряча лінія». В органах державної податкової служби з метою живого спілкування платників податків з керівництвом податкових органів у державних податкових інспекціях столиці проводяться сеанси телефонного зв’язку „гаряча лінія», на яких громадяни та юридичні особи можуть отримати відповіді на свої численні питання стосовно останніх змін у податковому законодавстві.

Пропонуємо Вашій увазі деякі із актуальних запитань, які надходять від платників податків під час сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання. Чи повинні приватні підприємці подавати розрахунок податку з власників транспортних засобів інших самохідних машин та механізмів?

Відповідь. Ні. Відповідно до ст. 6 Закону України від 11.12.91 р. № 1963-XII „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів»№ податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів самостійно обчислюється виключно юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року.

Питання. В які строки подається розрахунок сплати податку з реклами?

Відповідь. Відповідно до пп. 6.7 Розділу 6 Рішення Київської міської Ради від 24.04.2003 року № 360/520 „Про затвердження Положення про податок з реклами в м. Києві» розрахунок сплати податку з реклами подається до державної податкової інспекції відповідного району за місцем реєстрації платника протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Питання. Чи повинен платник єдиного податку сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища?

Відповідь. Відповідно до ст. 14 Закону України від 25.06.1991 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» збір за забруднення навколишнього природного середовища відноситься до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) і не входить до переліку податків і зборів (обов’язкових платежів), наведених у ст. 6 Указу Президента України від 03.07.1998 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», які не сплачує фізична особа — платник єдиного податку, тому такий платник повинен сплачувати збір на загальних підставах.

Питання. Чи застосовується податкова соціальна пільга в місяць звільнення працівника?

Відповідь. Згідно з п. 4 Постанови КМ України від 26 грудня 2003 р. № 2035 „Порядку надання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги» податкова соціальна пільга починає застосовуватися працедавцем з податкового місяця, в якому платник податку подав працедавцю заяву про її застосування з відповідними документами, і припиняється з податкового місяця, в якому платник податку подав заяву про відмову від пільги або припинив трудові відносини з таким працедавцем.

Питання. Що розуміється під поняттям „пасивний дохід»?

Відповідь. Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб» під пасивним доходом розуміється дохід, отриманий у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат і відшкодувань, а також орендних (лізингових) платежів за договорами оперативної оренди.

Питання. Наше підприємство уклало договір про визнання електронних документів, але в даний час не має можливості звітувати в електронному вигляді, в зв’язку з відсутністю Інтернету. Чи зобов’язані ми звітувати в електронному вигляді?

Відповідь. Укладений договір про визнання електронних документів надає платнику податків можливість, а не зобов’язує його подавати до органу ДПС податкові документи у електронному вигляді.

Питання. Приватний підприємець, який звітує в електронному вигляді до податкової, в якій послідовності накладає електронний цифровий підпис (ЕЦП)?

Відповідь. Платником податків фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності, після підготовки податкового документа в електронному вигляді на нього накладає ЕЦП у такому порядку: першим — ЕЦП платника податків — фізичної особи, другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків.

Питання. Якщо останній день подання звітності припадає на вихідний день, коли кінцевий термін їх відправлення в електронному вигляді?

Відповідь. Податкові документи в електронному вигляді можуть бути надіслані до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку за звітні періоди у терміни, визначені законодавством для відповідних податкових документів у паперовій формі.

При відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або ненадходження першої квитанції).

Податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше терміну, встановленого законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням терміну.

Питання. Наше підприємство звітує в електронному вигляді, відправило звітність, не отримало першої квитанції, надіслало повторно звітність і отримало дві перші квитанції та дві другі квитанції. Які документи будуть вважатися оригіналом?

Відповідь. Якщо платник податків надіслав до органів ДПС кілька примірників одного податкового документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), то оригіналом вважається електронний документ, надісланий до органів ДПС останнім до закінчення граничного терміну встановленого законодавством для подання податкової звітності за умови, що його було сформовано правильно, прийнято до бази даних ДПС та платнику податків надійшла про це друга квитанція.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com