Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як одягати дитину взимку?

Мама відкриває шафу і задумливо оглядає стопки дитячого одягу. Одного светри достатньо? А на колготки теплі шкарпетки надягаємо або почекаємо, коли буде мінус 10°С? Ні, напевно, в такий холод ми взагалі гуляти не підемо. Ех! Вчора було плюс 3 ° С і накрапав дощ, а ніжки замерзли, і носик теж, хоча ми наділи всі наші теплі речі.

Отже, запам'ятаємо головне: в різному віці дітей взимку одягають по-різному. Скільки светрів, рейтузів і хустинок «нанизати» на крихту, залежить від того, що вона стане робити на вулиці. Немовлят до року, які будуть спати в колясці, одягають набагато тепліше, ніж старших малюків, які напевно захочуть пограти в сніжки або зліпити сніговиків. Втім, є й кілька універсальних порад по прогулянкам на холоді.

Обережні педіатри радять берегти дітей до року і не виходити з ними на вулицю, якщо там холодніше мінус 10-15°С, а також якщо за вікном сильний вітер і висока вологість. У вогку погоду, коли йде сніг з дощем, теж легко застудитися.

Важливо стежити за тим, щоб зимовий одяг дитини (будь-якого віку) не був занадто важким і не сковував рухів. Так що від декількох шарів тонких кофтинок, майок або сорочок краще відразу відмовитися, замінивши їх одним якісним теплим светром з вовни або байки. Дуже уважно потрібно поставитися до вибору шапочки для малюків і шарфика. Від надлишкового тепла артерії на шиї розширюються і до голови притікає більше крові, але цей приплив відбувається за рахунок відтоку її від ніг, рук і внутрішніх органів.

Такий перегрів однієї частини тіла та охолодження інших є вкрай шкідливим. До того ж занадто розпалена шия і спітніла голова легко можуть замерзнути на морозі, тоді уникнути застуди буде важко. Дуже зручні і практичні вовняні шапки-шоломи, які можна придбати різні зимові шапки для хлопчиків оптом і змінювати їх кожен день. Вони надійно закривають шийку і вушка малюка, але не дають «парникового ефекту».

Взимку одягати дитину краще в темні відтінки, які поглинають найбільшу кількість сонячного світла.

Як гуляти з дитиною взимку?

Гуляти краще з ситим малюком - на повний шлунок дитина набагато краще переносить холод.

Щоб малюк не зірвав збори на прогулянку, спочатку заспокойте його тихими іграми.

Малюку, який ще не навчився користуватися горщиком, перед прогулянкою поміняйте памперс.

Щоб малюк не спітнів, поки чекає маму, краще спочатку одягнутися самої, а потім вже одягнути дитину.

Якщо малюк вміє ходити, грає і пустує на вулиці, йому можуть знадобитися запасні рукавиці. Не зайвим буде і носовичок.

Діти віком до 3 років часто не вміють пояснити, що вони замерзли. Уважно стежте за їх станом.

У малюків від 1,5 до 3 років досить швидко збільшується розмір ноги - в середньому на пів розміру раз в 3 місяці. У діток старше 3 років - на пів розміру кожні півроку. Слідкуйте за тим, щоб чобітки не стали замалі дитині: в тісному взутті швидко мерзнуть ніжки.

Як визначити, чи змерзла дитина?

Досить легко можна визначити коли дитина змерзла, помітивши, що його щічки втрачають колір. Колір обличчя - найточніший спосіб дізнатися, чи холодно дитині. А рум'яні щоки і ніс - це не ознака замерзання, так кров насичена киснем приливає до її обличчя. Не дивіться, що у малюка холодні пальці, краще пощупайте шию або руки.

Часто, під час прогулянки батьки закутують ротик дитини шарфиком, переживаючи, що вона може нахапатися холодного повітря і застудитися. Діти, зазвичай, від цієї процедури не у захваті, плачуть і навіть не хотять гуляти. Цей прояв турботи не можна схвалювати. Навіть у сильні морози не можна замотувати шарфом або хусткою рот дитини. Мамам здається, що так вони оберігають горло і легені крихти від холодного повітря, але насправді створюється зворотний ефект. Виявляється, коли дитина дихає через шарф, шарф намокає і дитина дихає вологим повітрям, і це може призвести до застуди.

Якщо дитину з дитинства привчати до холоду, як до норми, а не небезпеки, її організм злагоджено буде реагувати на зниження температури.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com