Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія без бензину

Росія — одна з найбагатших нафтою країн світу, найбільший експортер, проте їй, як не дивно, загрожує катастрофічна нестача бензину, пише Sueddeutsche Zeitung.

Фото заправок з чергами автомобілів справляють дивне враження, пише автор публікації Франк Нингуйзен. У Алтайській області свої заправки закрили практично усі незалежні нафтові компанії. На АЗС таких державних гігантів, як «Роснефть» і «Газпром», кожен водій отримував не більше 20 літрів бензину. Проблеми з паливом виникли і в інших регіонах Росії: в Брянську, Нижньому Новгороді, Кемерово, Білгороді і на Сахаліні.

«І це в рік парламентських виборів»! — дивується автор. Відносно винних в ситуації, що склалася, існує декілька точок зору, проте з визначеністю можна сказати, що важливою ланкою в цьому ланцюзі подій є і прем’єр Путін. У лютому, побоюючись хвилювань автовласників у зв’язку із зростанням цін на бензин, він ухвалив їх понизити.

«Нафтові концерни від­реагували не так, як чекав глава уряду. На думку експертів, вони втратили інтерес до внутрішнього ринку і зробили вибір на користь продажу нафти за кордон, де вони отримували більше грошей», — відмічає автор, додаючи, що в першому кварталі поточного року обсяг експорту виріс на 50% на тлі відсутності зростання обсягів виробництва.

«Нестача бензину на тлі передвиборної кампанії набагато гірше за зростання цін на паливо. Тому реакція влади не змусила себе довго чекати. З 1 травня, — пише видання, — вивезення бензину обкладатиметься підвищеними митами у розмірі 408 доларів за тонну — на третину більше, чим раніше». Крім того, уряд розпорядився про підвищення цін на бензин на 5%.

При цьому, відмічає на закінчення оглядач, напередодні виборів Путін зацікавлений і в пошуку компромісу з енергетичними концернами. За його словами, підвищення експортних мит — міра тимчасова.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com