Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Близький схід: далі буде

Смерть бен Ладена продемонструвала, що Америка твердо має намір відстоювати свою національну безпеку, але світ доки не може зітхнути спокійно, пише на сторінках The Washington Times колишній представник США в ООН Джон Р. Болтон. «На Близькому Сході швидко розвіялися оптимістичні прогнози, що авторитарні режими легко поваляться, поступившись місцем молодим демократіям», — пояснює він. Мало того, в цьому регіоні руйнуються багаторічні основи стабільності, що завдає шкоди США та Ізраїлю.

Найбільш вразливі для безпеки Ізраїлю слабнучі перспективи негайної демократизації. Іран активно захищає своїх регіональних союзників від демократичних змін. У Сирії він прагне утримати у влади диктатуру партії «Баас». «Іран також твердо підтримує «Хизбаллу», яка поставила собі на службу ліванську демократичну «кедрову революцію». І, на жаль для Вашингтона, іракський режим прем’єра Нури Аль-Маліки усе більш підкоряється волі Ірану», — говориться в статті.

У Єгипті армія фактично зняла блокаду з сектора Газа, що дозволяє «Хамасу» контактувати з єгипетськими «Братами-мусульманами». А примирення «Хамаса» з «Фатхом» «може лише збільшити загрозу тероризму для Ізраїлю», вважає автор. Більше того,  в Єгипті все голосніше вимагають серйозно переглянути Кеип-Девідську угоду. Якщо новий уряд оспорить умову про демілітаризацію Синайського півострова, стурбованість Ізраїлю за безпеку цієї украй уразливої межі зросте в геометричній прогресії.

«Події в Єгипті неодмінно позначаться на ситуації в Йорданії», — вважає автор. «Фактично в геостратегічному плані Ізраїль може бути відкинутий назад в 1950-60-ті роки. Але загроза його існуванню стає тепер ще сильнішою: Іран розробляє ядерний потенціал і носії для нього», — пише автор. Збереження влади Каддафі в Лівії нікому не приносить нічого втішного, додає він.

Тим часом в останні місяці політика адміністрації Обами на Близькому Сході непослідовна і непомітна, і це сильно шкодить інтересам таких країн, як Ізраїль та США.

ДжонР. Болтон,
The Washington Times

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com