Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вчений під наглядом

Російський математик Григорій Перельман розповів, як отримав золоту медаль на математичній олімпіаді в Будапешті. «Ми намагалися вирішувати завдання, де неодмінною умовою було уміння абстрактно мислити. У цьому відверненні від математичної логіки і був головний сенс щоденних тренувань. Щоб знайти правильне рішення, необхідно було уявити собі «шматочок світу».

Як приклад такого складного завдання він привів таку: «Пам’ятаєте біблейську легенду про те, як Ісус Христос ходив по воді, як по сухому. Так от, мені треба було розрахувати, з якою швидкістю він повинен був рухатися по водах, щоб не провалитися».

Відтоді усю свою діяль­ність Перельман присвятив дослідженню проблеми ви­вчення властивостей тривимірного простору Всесвіту: «Це дуже цікаво. Я намагаюся обійняти неосяжне. Адже тільки будь-яке неосяжне теж обійнято», — міркує він.

Дисертацію учений писав під керівництвом академіка Александрова. «Тема була нескладною: «Сідловидні поверхні в геометрії» Евкліда. Можете уявити собі в нескінченності рівновеликі і нерівномірно віддалені один від одного поверхні? Нам треба виміряти «западини» між ними», — пояснив математик.

Що означає відкриття Перельмана, яке не на жарт занепокоїло спецслужби світу.

За його словами, кожна теоретична розробка математиків має прикладне значення. «Для чого стільки років треба було битися над доказом гіпотези Пуанкаре? Просто суть її можна викласти так: якщо тривимірна поверхня в чомусь схожа на сферу, то її можна розпрямити в сферу. «Формулою Всесвіту» теорію Пуанкаре називають через її важливість у вивченні складних фізичних процесів в теорії Всесвіту і через те, що вона дає відповідь на питання про форму Всесвіту. Цей доказ може зіграти велику роль в розвитку нанотехнологій.

«Я навчився обчислювати порожнечі, разом з моїми колегами ми пізнаємо механізми заповнення соціальних і економічних «порожнеч», — сказав він. — Порожнечі є скрізь. Їх можна обчислювати, і це дає великі можливості. Я знаю, як управляти Всесвітом. І скажіть — навіщо ж мені бігти за мільйоном»?!

Масштаб того, що відкрив Григорій Перельман, що фактично крокує попереду сьогоднішньої світової науки, зробило його об’єктом постійного інтересу спецслужб, не лише російських, але і зарубіжних. Він осягнув деякі надзнання, що допомагають зрозуміти Всесвіт. І тут виникають запитання такого роду: «А що буде, якщо його знання знайдуть практичне втілення»?

По суті, спецслужбам треба знати — чи становить Перельман, а точніше, його надзнання, загрозу для людства? Адже якщо за допомогою його знань можна згорнути Всесвіт в точку, а потім її розгорнути, то ми можемо загинути або відродитися в іншій якості? І тоді чи ми це будемо? І чи треба нам взагалі управляти Всесвітом?

Сьогодні Перельман сам себе називає «людиною Всесвіту» і, з чуток, побоюється за свою безпеку — адже його розумна голова  варта значно більшої суми ніж мільйон доларів призу за вирішення формули Пуанкаре.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com