Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що було головним?

Помаранчева революція і прийняття Конституції були одними з вирішальних подій в житті України за 20 років незалежності.

Таку думку висловили експерти в опитуванні, проведеному Фондом «Демократичні ініціативи» з нагоди Дня незалежності, повідомляє Цензор.net.

Так, серед подій, які у вирішальній мірі визначили напрям розвитку України, експерти найчастіше згадували Помаранчеву революцію 2004 року, в абсолютній більшості — з позитивного боку.

До найважливіших подій за період незалежності України з позитивним впливом експерти також віднесли прийняття Конституції 1996 року, прийняття акту проголошення незалежності, проведення референдуму про незалежність, акцію «Україна без Кучми» і вступ національної валюти — гривни.

Серед головних подій з негативним впливом експерти виділили «касетний скандал» навколо вбивства Георгія Гонгадзе, підписання «харківських угод» в 2010 році, перемогу Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року, перемогу Віктора Ющенка на президентських виборах 2005 року, конституційну реформу 2004 року.

Також до негативних подій експерти віднесли угоду про базування Чорноморського флоту Росії на території України 1997 року, перемогу Леоніда Кучми на президентських виборах 1994 року і приватизацію державної власності в 1990-х роках. Украй неоднозначну оцінку від експертів отримала відмова України від ядерної зброї.

Основними досягненнями України за 20 років незалежності експерти найчастіше називали відсутність громадянських конфліктів усередині країни, проведення Помаранчевої революції, збереження незалежності України, досвід проведення демократичних виборів, прийняття Конституції 1996 року, встановлення відносно демократичного режиму, введення національної валюти, поступове зближення з Євросоюзом і затвердження відносної свободи слова.

До головних поразок України на її 20-річному шляху незалежності експерти зарахували тотальне поширення корупції, олігархізацію економіки і політики, нездатність позбавитися від залежності від Росії, невдалу євроінтеграційну політику, відсутність незалежної і справедливої судової системи, низький рівень життя населення.

Також серед поразок експерти назвали несправедливу приватизацію, від­сутність системних реформ, нездатність відстоювати національні інтереси на міжнародній арені, побудову неефективної економічної моделі і нездатність вступити в НАТО.

За 10-бальною шкалою експерти оцінили рівень демократії в сучасній Україні на 4,4. Крім того, експерти переважно негативно оцінили успіхи України в більшості громадських сфер.

Так, в тій або іншій мірі негативно був оцінений прогрес України в таких сферах: боротьба з корупцією, формування системи справедливого судочинства, забезпечення соціальної справедливості, забезпечення гідної старості, охорона здоров’я, боротьба із злочинністю, формування української нації.

Нейтральну оцінку отримали зусилля України в таких сферах: розвиток громадянського суспільства, розвиток демократії, розвиток інститутів незалежної держави і забезпечення рівноправ’я жінок і чоловіків.

Переважно позитивно експерти оцінили успіхи в двох сферах: забезпечення рівноправ’я національних меншин і забезпечення свободи віросповідання.

Всього було опитано 65 експертів, зокрема, в нім взяли участь: директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, завідуючий відділом Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк, науковий директор Школи політичної аналітики Олексій Гарань, депутат від НУНС Тарас Стецьків, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко та ін.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com