Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Підозрілі інвестиції

Днями перший віце-прем`єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що динаміка економічних показників свідчить про вихід України з інвестиційної кризи. Аргументував він цей свій висновок, зокрема, висхідним трендом показників прямих іноземних інвестицій в країну. За словами Клюєва, із застереженням, що це попередні дані, обсяг П.І.І. до України в першому півріччі 2011 року збільшився до 3 млрд. дол. США порівняно з 2,1 млрд. дол. за аналогічний період минулого року.

І річ навіть не в тім, що перший віце-прем`єр значно перебільшив цифру. І Держстат України подає в різних звітах кілька показники, що відрізняються між собою: в експрес-випуску статистичного відомства можна прочитати, що величина П.І.І. за перше півріччя цього року склала 2 452,4 млн. дол., а з даних в основній таблиці випливає, що цей обсяг дорівнюється 2 497,7 млн. дол.

До речі, президент Янукович теж «грішить» з показниками іноземних інвестицій. «Я бачу сучасну країну, яка динамічно розвивається, де малий бізнес на підйомі, творчість розцвітає, ринок набуває сили після виснажливої рецесії. Тільки минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій зріс на 35%», — написав він нещодавно у статті «Україна: наше майбутнє з Європейським Союзом» в газеті The Wall Street Journal. І це теж неправда, оскільки насправді об`єм П.І.І. за 2010 рік збільшився порівняно з 2009 роком лише на 8,8%. Але набагато важливішою є структура іноземних інвестицій — зокрема, з яких держав і в яких розмірах вони надійшли.

Тож погляньмо на іноземні інвестиції в поточному році. Ця інформація проллє світло на причину, з якої представники влади не поспішають знайомити громадськість з географічною структурою П.І.І.

Отже, більше за все надійшло П.І.І. за перше півріччя ц.р. від «інвесторів» з маленької острівної держави Кіпр — 1705,0 млн. дол. Причому, за сумарним обсягом інвестицій до України за всі роки незалежності цей острів також займає перше місце — 7365,5 млн. дол. або 24,6% загальної величини П.І.І. станом на 1 липня 2011 року. З Німеччини, яка на другій позиції за сумарними розмірами прямих інвестицій до України, за перші 6 місяців 2011 року прийшло лише 288,6 млн. дол.

При цьому і економічним експертам, і уряду добре відомо, що собою являють кіпрські «інвестиції». Це кримінальні гроші, які виведені раніше на кіпрський офшор з метою ухилення від сплати податків українськими і російськими бізнесменами, а потім відмиваються під виглядом прямих іноземних інвестицій до України.

Частка ПІЇ з Кіпру в загальній величині (%)         з 15,1 (у 2004 р.) збільшилася до 68,3 у 1-му півріччі 2011.

Цей рядок демонструє динаміку відсотків кіпрських «інвестицій» у загальній величині інвестицій. 

В 2005 році, коли прийшов уряд Тимошенко, активність «кіпріотів» істотно вщухла (у відносному вимірі) порівняно з 2004 роком, який був останнім роком прем`єрства Януковича за президента Кучмі. У 2006 році, коли уряд очолювали Єхануров і Янукович, гроші з Кіпру потекли річкою до України, а в 2007 році, коли правив майже весь рік прем`єр-міністр Янукович, їх потік зріс ще сильніше. У 2008 році Кабмін очолила знову Тимошенко, і частка кіпрських «інвестицій» знову пішла на спад. У 2009 році цей показник ще більше знизився. Але в 2010 році в Україні до влади прийшла команда Януковича-Азарова, і кіпріоти-«інвестори» знову пожвавилися. А 2011 року вони встановили рекорд своєї активності, сформувавши більш як 2/3 загального обсягу П.І.І. до України.

Вельми красномовна динаміка, чи не так? До цього залишається тільки додати, що лідером серед країн, куди прямують інвестиції з України, також є Кіпр. Станом на 1 липня ц.р. обсяг інвестицій на цей острів від українських «інвесторів» склав 6383, 9 млн. дол., а це 92,1% усіх прямих інвестицій з України за кордон. Левова ж їх частка пішла з Донецької області — зокрема, з компанії SCM, що належить депутатові від Партії регіонів Ринату Ахметову.

Остання обставина в світлі викладеної інформації навряд чи видається дивною. І також очевидно, що в Україні зараз править бал тотальна корупція, у зв`язку з чим все сильніше і погіршується інвестиційний клімат. Невипадково, що такий клімат для інвесторів, який нині створений у країні владою, подобається лише «кіпріотам».

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com