Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Міністри просять визначатися

Ситуація в Україні вплине на політичний процес при схваленні країнами ЄС угоди про асоціацію.

Про це заявила верховний представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон в Люксембурзі на прес-конференції після засідання Ради закордонних справ Євросоюзу, передає УНІАН.

«Немає питань щодо технічної роботи. Але є політичний процес, який набуде чинності потім. І включатиме (схвалення угоди) Радою ЄС і Європарламентом. Хоч би що сталося в Україні — це буде взято до уваги, і цього політичного процесу не уникнути», — сказала Ештон.

Відповідаючи на питання про те, чи може декриміналізація статей, інкримінованих Юлії Тимошенко і низці колишніх членів її уряду вплинути позитивно на схвалення і ратифікацію угоди про асоціацію, Ештон відзначила, що все залежатиме від того, яким чином це буде зроблено.

В цілому, за словами Ештон, міністри закордонних справ ЄС висловили стурбованість з приводу застосування в Україні виборчого правосуддя.

Разом з тим, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервеллє назвав процес проти Юлії Тимошенко «тестом для правової держави».

«Якщо стане очевидно, що в цьому процесі більше політики, ніж правосуддя, ми не зможемо просто так перейти до порядку денного», — цитує міністра «Німецька хвиля».

Дискусія з українського питання у Люксембурзі тривала недовго, висловитися з цього приводу побажали 8 міністрів, розповів в інтерв’ю «Німецькій хвилі» речник міністра закордонних справ Люксембургу Роберт Штайнмец.

Після цього, за його словами, глави МЗС держав Євросоюзу домовилися внести у висновки цієї зустрічі запис про те, що подальша європейська перспектива України залежатиме від стану демократії в цій державі.

Таким чином міністри висловили свою позицію напередодні очікуваного судового рішення у справі Тимошенко, відзначив Штайнмец.

Водночас усі керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів Євросоюзу підтримали ідею якнайшвидшого завершення переговорів з Україною щодо угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі. За словами речника міністра закордонних справ Люксембургу, один з міністрів намагався переконати інших поставити узгодження угоди у залежність від майбутнього вироку Тимошенко. Однак більшість міністрів цю ідею не підтримали.

Крім цього, за словами Штайнмеца, значну увагу на зустрічі було приділено ідеї прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна про створення Євразійського союзу з країнами-сусідами.

Міністри закордонних справ ЄС висловили сподівання, щоб Київ зробив вибір, у якому напрямку він надалі хоче рухатися.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com