Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЄВРОПА ЗОНДУЄ УКРАЇНУ

Підсумки зустрічі президентів України і Польщі мають дати Європі відповідь на питання: який напрям інтеграції вибирає Київ і на якому з самітів УКРАЇНА-ЄС або ЄврАзЕС— перебуватиме Янукович 19 грудня.

Віктор Янукович днями заявив, що буде там, де треба. Тим самим він ще більше заплутав ситуацію, яка залишається невизначеною з 15 листопада. Того дня Янукович збирався в Польщу для неформальної зустрічі з Коморовским і німецьким президентом Крістіаном Вульфом.

Але вранці, вже прибувши в аеропорт, український лідер несподівано відмінив візит, пославшись на погодні умови. А до вечора, хоча погода не змінилася, Янукович так само несподівано вилетів в Польщу. Впливове видання Gazeta Wyborcza, розповідаючи про неформальну зустріч трьох лідерів, повідомила, що західні сусіди намагалися переконати Януковича в необхідності припинення переслідувань лідерів опозиції. «Після зустрічі у дипломатів немає гарного настрою. Президент Броніслав Коморовский був добрим поліцейським, роль злого грав Крістіан Вульф.

Через тиждень після цього візиту в Київ прибула президент Литви Грибаускайте, яка відверто заявила Януковичу, що результат запланованого на 19 грудня саміту УКРАЇНА-ЄС, в ході якого планувалося парафувати угоду про асоційоване членство України в ЄС і про зону вільної торгівлі, безпосередньо залежатиме від вирішення ситуації з Тимошенко. Грибаускайте пояснила: в Європі переважає думка, що Тимошенко і інші лідери опозиції переслідуються за політичними мотивами, і це перешкоджає процесу євроінтеграції України.

Якщо європейські політики чекали від української влади негайного виконання усіх вимог, то помилилися в розрахунках. Положення Тимошенко не змінилося: доки апеляційний суд тільки готується розглядати клопотання сторони захисту за вже винесеним вироком, а прокуратура тим часом знаходить усі нові приводи для чергових пунктів звинувачень. На цьому фоні в ЗМІ була запущена інформація про те, що саміт УКРАЇНА-ЄС може бути зовсім скасований, а Янукович 19 грудня відправиться в Москву для переговорів з лідерами ЄврАзЕС. Один з лідерів опозиції В’ячеслава Кириленко зажадав від глави держави чіткої відповіді на питання про напрям зовнішньополітичної інтеграції. «19 грудня в Москві може стати днем реанімації СРСР. І якщо цього дня Янукович вибере ЄврАзЕС замість ЄС, просування України в Європу буде остаточно зупинено на догоду Кремлю», — заявив він.

У кінці тижня ситуацію роз’яснив український МЗС. Перший замміністра, глава делегації України на переговорах з ЄС Павло Климкин сказав, що саміт УКРАЇНА-ЄС обов’язково відбудеться в призначені терміни, але чи будуть 19 грудня парафовані підготовлені угоди — для України непринципово: «Ми працюємо над цим (парафуванням документів). Хоча це питання на відміну від підписання і ратифікації є швидше технічним. Адже парафування — це технічна фіксація згоди сторін з приводу тексту угоди».  Керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала відмітив, що можливі різні варіанти: «Наприклад, на етапі парафування обидві сторони можуть бути представлені не лідерами, а міністрами закордонних справ». При цьому політолог відмітив, що затвердження тексту — це швидше символічний жест, важливий, але дійсно непринциповий етап. «Парафувати можуть і 19 грудня. Але вже зараз очевидно, що якщо в справі Тимошенко і інших лідерів опозиції не буде знайдено політичне рішення, то угоди України з ЄС надалі не будуть ні підписані, ні ратифіковані», — сказав він.  Голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін заявив, що опозиція робить усе, щоб якщо не зірвати проведення саміту УКРАЇНА-ЄС, то максимально погіршити його підсумки: «Для опозиції важливіше неуспіх влади, ніж успіх України». У відповідь депутати Європарламенту від підтримувальної Тимошенко Європейській народній партії звинуватили Київ в спотворенні інформації, маніпуляціях причинами і наслідками.

Член комітету Верховної Ради по закордонних справах Тарас Чорновіл вважає, що команда Януковича, пустивши чутки про поїздку президента на саміт в Москву, застосовує тактику інтриг і шантажу. Адже Київ наполягає на невтручанні ЄС в діяльність українських судів, а при цьому вимагає від Європи доповнення тексту угоди про асоційоване членство пунктом про конкретну дату повноправного членства України в ЄС. Депутат сказав, що розрахунок української влади простий: Європа, злякавшись зближення України з партнерами по СНД, махне рукою на справу Тимошенко і виконає вимоги Києва. «Але ймовірніше, що кінець кінцем в Євросоюзі візьмуть верх сили, які і так не дуже хочуть бачити Україну в ЄС. Просто з оглушливим гуркотом закриють двері», — цитують Чорновола українські агентства.

Щоб цього не сталося, в Київ учора приїхав з останнім попереджувальним візитом президент Польщі. «Багато європейських партнерів України не просто розчарувалися в діях офіційного Києва, але вже почали згортати програми співпраці. Польща ж — єдина країна ЄС, яка ні на хвилину не відмовилася від України, залишилася фактично найвірнішим партнером і єдиним адвокатом України в Європі», — пояснив керівник громадської організації «Європейський будинок» Павло Грицак. Він відмітив, що суть місії Коморовского в тому, щоб пояснити Януковичу: якою б гострою не була внутрішня політична боротьба, на зов­ніш­ній арені країна може бути успішна тільки у тому випадку, якщо усі політики виступають єдиною командою. Євроінтеграція — це якраз той напрям, який об’єднує українську владу і опозицію, підтримується суспільством в усіх регіонах країни.

Проте для реалізації мети необхідно зняти головну перешкоду — не просто випустити опозиціонерів з в’язниці, але забезпечити їх право на участь у виборах, відмічають експерти. Поки ж, заявив керівник Міжнародного інституту демократій Сергій Таран, «ситуація з Тимошенко об’єктивно шкодить і Україні, і президентові Януковичу».

Вирушаючи в Київ, президент Польщі сказав місцевим ЗМІ, що раніше він особисто пояснював Януковичу усі розклади. Незважаючи на те що ситуація з Тимошенко не зрушилася з мертвої точки, Коморовский наполягає на необхідності євроінтеграції України і пропонує членам ЄС дивитися на українську ситуацію ширше: «Треба переконувати Україну, щоб за допомогою угоди про асоціацію вона узяла на себе зобов’язання виконати усі вимоги, результатом яких є демократизація і незалежність судів». Експерти вважають, що тільки 19 грудня стане зрозуміло, наскільки успішними були зусилля польської сторони.

За матеріалами Української правди

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com