Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БУДНІ ОПОЗИЦІЇ

Дедалі частіше апологети провладної політсили наввипередки змагаються у повідомленні українцям, що для «Батьківщини» можуть настати не кращі часи. Насправді ці слова не зовсім відповідають дійсності.  Ув’яз­нивши Тимошенко, влада зробила своєрідну передвиборчу послугу не лише самій Юлії Володимирівні, чий рейтинг до Лук’янівського СІЗО вже кілька місяців не зростав, а й її партії, створивши умови для якісних трансформацій у відверто закостенілій структурі. Сьогодні питання полягає в тому, чи скористається проект Тимошенко цією ситуацією.

Всередині трискладового утворення, яке звично називаємо БЮТом, недавно з’явилися перші натяки на зміни. В такому ключі варто розцінювати інформацію, згідно з якою Наталія Королевська, начебто за вказівкою Тимошенко, очолить УСДП.

Отже електоральні позиції останньої, здобуті завдяки підтримці активної частини громадськості, зокрема, малого бізнесу, прагнуть інституціоналізувати, що, згідно з логікою, мало б зміцнити БЮТ.

Також Королевська починає формувати навколо себе внутріпартійну група під­тримки.

Перебування у в’язниці лідера для проекту вождистського типу з погляду партійного менеджменту — досить серйозне випробування. Втім, на думку деяких експертів, рейтинг «Батьківщини» від цього не постраждає. Вже з кінця літа він демонструє повільне зростання. Але якщо в короткостроковій перспективі електорат вдалося мобілізувати фактом взяття під варту, а пізніше — оголошеним вироком, то через певний час цього буде явно не достатньо.

Минуло більше трьох місяців, відколи Юлія Тимошенко перебуває в неволі. Головні управлінські функції в «Батьківщині» перейшли до Олександра Турчинова. Однак це далеко не та кандидатура, яка здатна запалити людей під час виборчої кампанії і очолити електоральні баталії.

Хоча, за словами адвоката Тимошенко Сергія Власенка, Тимошенко встигає не лише посилати прихильникам повітряні поцілунки з-за грат, але й надає чіткі рекомендації партійним адміністраторам.

Разом з тим, фактично останній яскравий монолог лідерка «Батьківщини» оголосила під час прочитання суддею Кіреєвим вироку в її справі.

Люди повинні чути не лише слова Тимошенко від її ретлянсляторів, а й щось від самої Юлії Володимирівни. З іншого боку, інформаційний вакуум, в який потрапила Тимошенко, стане своєрідним лакмусовим папірцем для її партії. Вже сьогодні очевидно, що «Батьківщина» серйозно побоюється за власні позиції в майбутньому парламенті, тому й вдалася до плану влади стосовно консервації нинішньої парламентської розстановки, проголосувавши за виборчу реформу регіоналів.

Однією з цілей цього було перш за все не допустити у ВР «Свободу» Тягнибока та «УДАР» Кличка. Це свідчить насамперед про слабкість партії Тимошенко, а не про силу переконання регіоналів.

Крім того, сьогодні вже абсолютно очевидно, що розмови про висунення єдиного кандидата від опозиційних сил на мажоритарних округах залишаться тільки розмовами. Їх поховали «Батьківщина» та НУНС власною підтримкою закону про вибори.

Тепер вони можуть домовлятись лише з «Фронтом змін». Ілюзії ж конструктивного формування широкого виборчого списку на мажоритарних округах якщо й були, то луснули мов мильні бульбашки.

Більше того, боротьба в округах між висуванцями від опозиційних непарламентських сил, яким фактично наполовину закрили дорогу до Ради, і парламентських партій буде особливо жорсткою, що збільшує шанси виграти мажоритарку явним і неявним ставленикам чинної влади.

Не все просто на внутрішній кухні «Батьківщини». І якщо про боротьбу за вплив ми досі не чуємо, це зовсім не означає, що претендентів на лідерство катма і така боротьба не ведеться. На кону стоять надто великі ставки.

З кожним наступним днем перебування Тимошенко за гратами непублічна партійна гризня посилюватиметься. Варто пам’ятати про визначення лідера та формату партійного списку, в світлі невідомості того, чи вийде Юлія Володимирівна на свободу до офіційного старту виборчої кампанії і чи не матиме непогашеної судимості.

В такому разі вже до літа наступного року ця боротьба досягне кульмінації. З огляду на те, що раніше Тимошенко фактично сама вирішувала хто має бути в прохідній частині списку, сьогодні думки про лідерство у списку та протягнення туди якнайбільшого числа власних людей міцно засіли в головах амбіційних бюті­в­ців. Цей процес значно загострюється з огляду на заборону участі блоків у парламентській кампанії.

Відповідно, претендентів на прохідну позицію у списку «Батьківщини» вистачатиме, а місце біля партійного корита разом з партійними бонзами стане особливо ласим з огляду наближеності до «тіла» політичної мучениці режиму.

Стримуючий фактор — це чудове усвідомлення того, що брудну білизну не варто виносити на зовні, особливо в світлі парламентських виборів — від чого можуть виграти хіба що регіонали.

Водночас у ЗМІ просочилася інформація, що вже нині деякі партійці на місцях перейшли на бік регіоналів. Зараз йдеться про те, що окремі районні організації можуть через певний час взагалі перестати існувати. В такому разі постане питання подальшої партійної роботи керівників цих осередків і їх майбутнього в партії Тимошенко.

Ключова проблема «Батьківщини», від вирішення якої залежатиме доля партії — це гроші. Говорять, регіональним осередкам суттєво скоротили фінансування. Наступним кроком може стати пропозиція центру перейти на самофінансування.

З основних партійних спонсорів залишився лише Костянтин Жеваго, але й у того зараз досить серйозні проблеми в бізнесі. Всі інші давно перейшли на сторону регіоналів. Тому саме від здатності рекрутувати «грошові мішки» до парламентських виборів залежатиме те, хто в підсумку тасуватиме партійну колоду, а отже — диктуватиме свої умови перед парламентською кампанією.

Василь Кедик, політолог, УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com