Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЄС відкритий для України

1 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій рекомендує Раді ЄС, Європейській комісії і Європейській службі зовнішньополітичної діяльності парафувати угоду про асоціацію між Україною та ЄС до кінця 2011 року.

ЄП рекомендував цим інституціям визнати прагнення України стати членом ЄС за умови відповідності критеріям демократії та допомогти Україні у проведенні реформування Конституції та виборчого законодавства. Депутати закликали українську владу надати можливість колишньому прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко та іншим опозиційним лідерам використати їхнє право на повноцінну участь у політичних процесах, «як зараз, так і під час наступних виборів в Україні».

Європарламент виступив за парафування угоди про асоціацію з Україною в цьому році та її підписання — в наступному. Водночас ЄП закликав передбачити механізми призупинення дії угоди про асоціацію між Україною та ЄС у випадку порушень Києвом демократичних принципів.

Європарламент також виступив за активну роботу зі встановлення безвізового режиму з Україною.

Крім того, євродепутати хочуть посилити співпрацю з Україною в енергетичній галузі й виступили за надання Києву допомоги у «газових» переговорах з Москвою.

Також ЄП закликав українську владу продовжити реалізацію політичних та економічних реформ.

Президент України Віктор Янукович вітає ухвалення Європарламентом доповіді щодо України і сподівається на парафування угоди про асоціацію з Євросоюзом під час саміту Україна-ЄС 19 грудня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час спілкування з українськими журналістами в Єрусалимі. «Прийняття рішення Європарламентом це, безумовно, добра новина для України», — сказав В.Янукович.

Він звернув увагу на важливість того, що у доповіді Європарламент закликає інституції ЄС надати Україні перспективу членства в об’єд­нанні, згідно з 49 статтею Лісабонського договору.

«Вказано там (резолюції) і на проблеми, які існують в Україні. Ми про них добре знаємо. Ми над ними працюємо. Ми також зацікавлені в тому, щоб якомога швидше вирішити їх», — зазначив Президент. «Треба парафувати», — підсумував Янукович.

Резолюція Європейського парламенту щодо України хоч і містить переважно узагальнені рекомендації, однак, вказує на відкритість ЄС для України. Про це сказав заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

«Рекомендації Європейського парламенту Раді, Комісії та Європейської служби зовнішньополітичної діяльності в цілому я би оцінив, як документ, з одного боку, досить еклектичний, тобто в нього увійшло дуже багато позицій. А відтак і їх виконання може буде досить складним», — стверджує Чалий.

За його словами, ця резолюція не зобов’язуючий юридичний документ, але містить важливі політичні рекомендації виконавчим структурам ЄС.

«Він дійсно викладає узагальнену, консенсусну (що дуже важливо) думку Європейського політикуму. Європарламент представляє по суті погляди громадян всіх країн Євросоюзу. У цьому сенсі це досить позитивний сигнал, який залишає знову двері ЄС відкритими, незважаючи на спроби сьогоднішнього режиму в Україні створити перепони внутрішнього характеру», — зазначає експерт.

Як переконує Чалий, документ слід сприймати цілісно, а не аналізувати окремі його частини.

«Якщо читати текст в цілому, включно з преамбулою, і згадати зміст документів, на які є посилання, то ми зрозуміємо, що ніяких кардинальних змін не відбулося. Підтвердилися три речі. Перше — двері до ЄС для України відкриті, друге — угода про асоціацію є дійсно механізмом, який наближає Україну до цієї мети, третє — образно кажучи, м’яч на полі України», — підсумовує експерт.

Однак, як уточнює Чалий, «це позитивний сигнал, але він не знімає тих проблем і серйозних меседжів», які звучали у бік України впродовж останнього часу. «Не знімались жодні питання щодо проблем внутрішньополітичного розвитку в самій Україні», — підтверджує він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com