Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Більшість усунула Раду від великої політики

Верховна Рада України (ВР) прийняла закон № 9281 від 11 листопада 2011 р. «Про внесення зміни до регламенту Верховної Ради України» (щодо суб’єктів права законодавчої ініціативи щодо денонсації міжнародних договорів України). «За» ухвалення відповідного закону проголосували 232 народних депутати.

Таким чином, внесені зміни до частини першої статті 202 Регламенту Верховної Ради і народні депутати виключені з переліку суб’єктів внесення законопроектів про денонсацію міжнародного договору України на розгляд ВР. Авторами документа є група депутатів, серед яких нардеп від БЮТБ Олег Білорус, член депутатської групи Реформи заради майбутнього, Тарас Чорновіл, нардеп від ПР Леонід Кожара та інші.

Законопроект був включений до порядку денного Ради 21 грудня минулого року. Як пояснив тоді нардеп від НУ-НС Андрій Парубій закон про регламент передбачає, що нардепи можуть виступати суб’єктами законодавчої ініціативи з питань денонсації міжнародних угод, тоді як закон про Кабінет Міністрів передбачає, що такими суб’єктами є лише Президент і Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, останнім часом депутати ініціювали денонсацію міжнародних договір кілька разів.

Ще у червні народний депутат від фракції НУ-НС Андрій Парубій вносив у Раду законопроект про денонсацію Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території Україні. Верховна Рада відмовилася розглядати це питання. Нагадаємо, угода була підписана 21 квітня 2010 р. в м. Харкові і ратифікована Верховною Радою України 27 квітня 2010 р.

Питання надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів регулюються Конституцією України та законом «Про міжнародні договори України». Вони встановлюють особливий порядок прийняття таких законів. Суб’єктами законодавчої ініціативи з цих питань можуть виступати лише Президент України або Кабінет Міністрів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com