Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПІРАМІДИ В СТЕПАХ УКРАЇНИ

Прочитав у «Персоналі Плюс» про загадку кримських пірамід, що начебто знаходяться углибині гірських порід у Криму. Якось почув по українському радіо, що в Україні є  й інші піраміди, але на поверхні землі: одна у Пирятинському районі (Березова Рудка), а друга — у Кобеляцькому районі на Полтавщині. Що це за споруди?

Віктор Якимець

Мусимо дещо розчарувати автора листа, який, напевно, очікував сенсацій про українські піраміди. Насправді ці дві піраміди певна данина моді того часу. Ця новація стосувалася форми сімейних склепів досить багатих людей, які подорожували світом і відвідали, зокрема, Єгипет.

У селі Комендантівка, Кобеляцького району Полтавської області на сільському цвинтарі є піраміда-усипальниця (заввишки 15 метрів). Гранітна піраміда належала роду Білевичів. Офіцер російського флоту Олександр Білевич побував в Єгипті, де пам’ятки стародавньої цивілізації вразили його уяву. Повернувшись, він збудував у своєму маєткові власну піраміду-усипальню.

Спорудження піраміди тривало 13 років. Як будівельний матеріал використовували гранітні блоки з місцевого кар’єру, що їх по дерев’яних жолобах тросами затягували нагору, а вапняковий розчин робили на крові свіжозабитої худоби з додаванням яєчних білків. Три погребальні камери сполучалися підземними ходами. 

У піраміді Білевич поховав свою кохану дружину, а через багато років (1916 року) і сам знайшов там вічний спочинок.

Є думка, що насправді споруда від початку планувалася як церква і отримала назву — Софіївська. Вона була споруджена у вигляді трьох’ярусної піраміди і отримала назву на честь померлої дружини Софії. У першому ярусі колись були іконостас і олтар, проводили богослужіння. П’ятнадцятиметрову споруду (другу за висотою серед трьох європейських пірамід — найвищою є піраміда Гая Цестія в Римі — 36,4 м) увінчував православний хрест. Після більшовицького заколоту 1917 року церкву пограбували войовничі атеїсти, а приміщення пристосували під склад добрив.

У наш час до піраміди у с. Комендантівка добудували дикий за своєї недоречністю будиночок під сучасну євромоду. Викликає подив несмак прибудови, повна архітектурна анархіч­ність у ставленні до пам’яток минувшини.

Хоча подібне ставлення до старовини у нас уже нікого не дивує. Особливо на тлі масових руйнувань будинків-пам’ятників мало не в центрі стародавнього Києва. Таке непрофесійне ставлення до раритетних оригінальних автентичних споруд не робить Україні честь як цивілізованій туристичній країні.

А от піраміду у Березовій Рудці (Пирятинський район, Полтавщина) збудував зять Петра Столипіна, колишній російський посол у Єгипті Ігнатій Закревський у 1898-1899 рр. З Єгипту він привіз враження від пірамід і скульптуру крилатої давньоєгипетської богині Ізіди. Тому по поверненню додому вирішив спорудити каплицю над могилами батьків у вигляді піраміди (висота — 9 м). Ізіда була встановлена ліворуч від входу. Ігнатій Закревський помер 1906 року і був похований у склепі під своїм творінням.

Деякі дослідники стверджують, що піраміду Закревських було збудовано з будматеріалу, привезеного з Африки. Але при ближчому дослідженні добре помітно, що насправді  піраміда збудована зі звичайної, але дуже якісної цегли.

Колись стіни були відштукатурені під великі блоки, що лише зовні нагадувало єгипетські піраміди.

Прах Закревських було викинуто з піраміди у 1917-му більшовиками. В піраміді було влаштовано молочний склад (молоко довго не псувалося), скульптуру Ізіди було розбито і викинуто. Крипту під пірамідою у Комендантівці сплюндрували вже в повоєнний час.

Нині в піраміді Закревських у підлозі глибочіє відкритий склеп.  На жаль, коштів на   елементарну реставрацію бракує.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com