Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У США назріли зміни

Роберт Патнэм, професор громадської політики школи імені Кенеді Гарвардського університету є відомим дослідником соціальних і міжрасових взаємин у США. Він вважає, що ув американському суспільстві нині відбуваються великі зрушення.

«Коли ви вимовляєте слово «бідність» в розмові з простими американцями,  звичайними виборцями, на думку відразу спадають історії про чорні гетто», — говорить дослідник, хоча за останні два десятиліття «саме клас, а не раса, став домінуючим чинником, що визначає складність процесів в американському суспільстві».

«Власне кажучи, тепер в Америці вже не расові відмінності обумовлюють клас, а класові відмінності обумовлюють расу, — продовжив він. — Небілі американці з вищою освітою стають дедалі більш схожими на білих американців з вищою освітою, а білі американці, що закінчили тільки середню школу, стають дедалі більше схожими на небілих американців, які не закінчили середню школу».

«За останніх 30 років сталося значне зростання чисельності середнього класу серед чорношкірих американців, тоді як серед білого робочого класу був зафіксований занепад, особливо якщо йдеться про структуру сім’ї», — сказав Патнем.

Згідно з його дослідженням, це означає наступне: «За останніх 20 років серед народжених поза шлюбом дітей класовий розрив, що обумовлює расу, подвоївся, тоді як расовий розрив, що обумовлює клас, скоротився наполовину. 20 років тому серед дітей, народжених поза шлюбом, расові відмінності були визначальний — тепер визначальним чинником стали класові відмінності».

«Я вважаю, що нам необхідно визнати, що те, про що ми зараз говоримо, це безпосередньо клас, а не раса, про яку ми говоримо останні 30 років», — додав він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com