Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Невідомий сошенко

Запитайте пересічного українця, хто такий Іван Сошенко. Майже щоразу відповідь укладеться в одне речення: «Художник Іван Сошенко посприяв викупу Тараса Шевченка із кріпацької неволі». Історичний роман Наталі Околітенко «Рось-Марія» саме про це. У творі вперше в літературі змальовано життєвий шлях Івана Сошенка. Водночас висвітлено і маловідомі сторінки Шевченкової біографії. А правдиве зображення Кобзаря вкрай необхідне. Наприклад, з,явилося звинувачення Тараса Шевченка в тому, що він відбив дівчину в Івана Сошенка і кинув її.  Наталя Околітенко пише, що більш досвідчений у стосунках із жінками, хоча й на сім років молодший Шевченко просто показав старшому другові, що з тією дівчиною родини не збудуєш і тим самим врятував його від багатьох негараздів.

 Іван Сошенко знайшов сімейне щастя з іншою. Він одружився з полькою Марцеліною Віргінською із збіднілої шляхетської родини. На цьому прикладі Наталя Околітенко зображує модель гармонійних стосунків людей різних національностей в одній родині і одній країні. Подружжя Сошенків спілкувалося українською мовою. Марцеліна говорить:«А то ж якою я розмовляю з тобою, чоловіче? Я тут живу, відтак і мову цю приймаю за свою. А жили б ми де-небудь у Перемишлі, то вже не я до тебе, а ти до мене підлаштовувався б».

Книга «Рось-Марія» ілюстрована малюнками Івана Сошенка і Тараса Шевченка. До речі, нинішнього літа виповнилося 205 років з дня народження Івана Сошенка.

 З огляду на важливість теми роману «Рось-Марія» та високий художній рівень її вирішення Наталя Околітенко заслуговує на відзначення Національною премією України імені Тараса Шевченка.

 Анатолій Зборовський

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com