Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як вибрати відеокарту до комп`ютера

На графічний адаптер в сучасному комп'ютері покладаються завдання по обробці і виводу 2D- і 3D-зображень, проведенні різного роду розрахунків - від фізики в іграх до складних спеціалізованих обчислень.

На відміну від процесорів і материнських плат, вибір відеокарт - завдання деколи навіть складніше. Модельний ряд, покоління, можливості дискретної та інтегрованої графіки постійно удосконалюються, не поступаючись, а часто випереджаючи за кількістю категорій інші пристрої. На нашому ринку зараз присутні пропозиції від трьох десятків виробників, мінімум дюжина вендорів представлена 30-50 продуктами.

Ще кілька років тому актуальним був розподіл графічних адаптерів по типу інтерфейсу (AGPі PCI-Express). Однак рішень в AGP-конструктиві на ринку фактично не залишилося, тому при абгрейд системи з таким інтерфейсом повної заміни платорми уникнути не вдасться.

На ринку відеокарт панують два чипмейкера - AMD, свого часу стала власницею ATI(ТМ Radeon), і NVIDIA (ТМ GeForce). Нечисленні альтернативні рішення для любителів екзотики повністю зникли з прилавків магазинів кілька років тому.

Скільки існує цей ринок - стільки й ведуться форумні «священні війни» на тему «чиї відеокарти краще». Складно сказати однозначно - при порівнянні продуктів, порівнянних за рівнем і ціною, все залежить від типу ігрових додатків і движків, на яких вони засновані. Часом у 3D швидше рішення AMD, іноді NVIDIA бере реванш. Абсолютного паритету або перманентного переваги немає навіть в синтетичних бенчмарках. Панування в іміджевому ультратоповом сегменті також мінливо - у міру розвитку технологій лідери чергуються.

Єдине, що варто відзначити в порушеному контексті - в середовищі юзерів справедливо існує думка, що підтримка графічних адаптерів (драйвера) краще з боку NVIDIA, однак AMD істотно просунулася в цьому плані і різниця вже не так відчутна.

Вибираючи відеокарту, виходите з того, в яких додатках вона буде частіше використовуватися. Якщо мова йде про конкретні іграх - вивчайте результати наших тестових порівнянь саме в них. Ні - все одно без перегляду докладних досліджень, присвячених швидкодії графічної підсистеми, не обійтися. Звичайно, за умови, що ви хочете найбільш оптимально використовувати наявний бюджет.

Для роботи в офісних додатках і розваг власникам моніторів зі скромною роздільною здатністю (15 '' 1024 × 768, 17-19 '' 1280 × 1024, 18.5 '' 1366 × 768) не треба витрачатися на відеокарти високого класу - навіть помірковано бюджетні рішення добре впораються зі своїми завданнями. Среднеуровневие адаптери актуальні приблизно для 21-22-дюймових діагоналей і вище (1680 × 1050 +).

Від діагоналі монітора і кількості дисплеїв залежить рівень відеокарти, здатної забезпечити комфортні показники швидкодії в 3D

Дуже часто в діаграмах тестових матеріалів вказують середній показник швидкості роботи відеокарт в іграх, виражений у кількості кадрів в секунду. Однак у кожному 3D-додатку можливі так звані провали продуктивності при обробці важких сцен, тому якщо ви взяли за основу саме його - дивіться на мінімальні значення в улюблених іграх. Так вдасться уникнути «підвисань», «подтормаживаний» в процесі роботи і відпочинку. Умовно комфортними вважаються 30 кадрів в секунду і більше.

Багато користувачів по незнанню оцінюють продуктивність відеокарти за обсягом пам'яті, розпаяними на платі. Однак це в корені невірна позиція і, мабуть, сама груба помилка, яку здійснюють не бажають хоча б елементарно розібратися в технічних нюансах організації роботи дискретної графіки. Виробники зі свого боку успішно користуються цією вивертом, распаівая 2-4 ГБ повільної пам'яті на порівняно недорогі карти, яким для роботи достатньо скромних 512 МБ.

Оскільки часто подібне пов'язано з погіршенням частотних характеристик - «роздуті» продукти програють рядовим побратимам, коли справа доходить до 3D-додатків.

Втім, якщо ви віддаєте перевагу «важкі» ігри - все-таки краще мати бюджетну карту з 1 ГБ відеопам'яті. Для среднеуровневого адаптера цей показник зростає до 2 ГБ, для дорогих моделей і високих налаштувань якості графіки при великих дозволах (FullHD) - дуже до речі будуть 3 і навіть 4 ГБ.

Складно сказати однозначно, відеокарти якого виробника краще. В асортименті будь-якого поважаючого себе гравця ринку є цікаві рішення, в яких знайшлося відображення накопиченого роками позитивного досвіду виробництва.

Потрібно оцінювати кожну окремо взяту модель карти, а не виробника в цілому.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com