Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Невтішний прогноз

Оцінку вірогідності нової хвилі кризи можна знайти на ресурсах про економічні новини та в численних західних дослідженнях. Найсвіжіше підготовлене експертами Брукін­ського інституту США. У ньому є три варіанти розвитку кризи в Європі. 

Дуглас Еліот з Брукінського  відразу попередив, що вже через тиждень оцінки можуть помінятися: ситуація в Єврозоні настільки складна і заплутана, що будь-хто, хто говорить, що знає, як вирішити проблему, бреше або собі, або іншим.

Вірогідність і сценарії можуть змінюватися, причому швидко.

У Європі можна виявити не одну кризу, а відразу шість різних його підтипів:

— Греція і Португалія зіткнулися з кризою конкурентоспроможності.

— Бельгія і Ірландія — з бюджетному кризою.

— Італія, разом з Грецією, страждає від кризи національних політичних інститутів.

— У Європі в цілому — криза загальноєвропейських інститутів.

— Ситуацію повсюдно посилює банківська криза, яка почалася після світової фінансової кризи 2007 року.

— Підсумком усього цього стала криза довіри інвесторів до боргів слабких країн єврозони.

Але найгірше, що усі ці проблеми, а разом з ними і доля 17 країн єврозони і 27 країн ЄС, повинні вирішуватися узгоджено.

Базовий сценарій закладений до російського бюджету, нагадує найбільш оптимістичний сценарій Брукінського інституту. Віро­гідність реалізації його складає усього 10%.

Сценарій 1. Європейці поступово вирішать усі проблеми (вірогідність — 10%):

— Тих обмежених кроків, які Європа вже зробила для боротьби з кризою, виявиться досить, щоб гостра стадія кризи минула. Європейці дістануть можливість вирішувати довгострокові проблеми.

— Наприклад, вони вже погодилися на серйозне скорочення дефіцитів бюджетів і на заходи по новій економічній і фінансовій інтеграції — створення антикризових фондів, банківського союзу і так далі. Можливо, цього, а також подальших дій достатньо.

Базовий сценарій міністерства економіки Росії, заснований на схожих припущеннях, припускає, що:

— Ціни на нафту небагато знизяться в 2012-2013 році, а потім будуть помірно рости.

— Це створить сприятливі умови для зростання російської економіки — 3,3-3,7% в рік.

Сценарій 2. Спочатку усе стане зовсім погано, а потім почнеться повільний вихід з кризи (вірогідність — 65%):

— Поки європейські лідери навіть близько не підійшли до того, щоб відновити довіру ринків. Звичайно, вони погодилися зробити важливі кроки, але залишили собі надто багато простору для зворотнього маневру. Інвестори не можуть бути до кінця упевнені в тому, що ці програми будуть втілені в життя.

— Де-небудь в Європі все-таки станеться вибух — для цього надто багато «кандидатів». Це стане шоком для інвесторів. Для Італії або Іспанії закриються ринки кредитування.

— Потім пройде черговий саміт, на якому перелякані лідери країн ЄС погодяться на усі заходи, щоб відновити довіру ринків і запобігти катастрофі. Німеччина, у результаті, погодиться узяти на себе борги слабких країн — це може бути зроблено у вигляді системи гарантії по боргах або купівлі активів за допомогою антикризового фонду ESM або Європейського ЦБ.

— Слабкі країни натомість пожертвують своєю незалежністю: їх бюджети більшою мірою контролюватимуться загальноєвропейськими регулювальниками, а також їм доведеться піти на найнеприємніші економічні реформи. У цьому братиме участь і МВФ, який, як незалежний арбітр, контролюватиме програми реформ.

— У Європі, врешті-решт, буде створена і загальноєвропейська система гарантій по банківських депозитах, і загальні механізми банкрутств банків.

Усе це відповідає сценарію м’якої кризи.

— Ціни на нафту впадуть до $80 за барель в 2012-2013 роках, а потім, у міру стабілізації ситуації у світі, ростимуть.

— Російська економіка в 2012-2013 роках сповільниться до 0,5-1,2%, а потім зростання прискориться до 3-3,7%.

Сценарій 3. Усе розвалиться (вірогідність — 25%):

— Усе відбувається за тією ж схемою, що і в попередньому сценарії. Тільки лідери навіть перед лицем розпаду ЄС не можуть домовитися на ключовому саміті або договір розвалюється із-за політичного тиску вже після саміту.

— В результаті по Європі прокотиться хвиля національних дефолтів. Так другий раз в дефолті виявиться Греція, потім Португалія, Іспанія, Італія, Ірландія і Бельгія.

— Греції доведеться вийти з єврозони, за нею послідує ще декілька країн.

— Європа виявиться в глибокій рецесії. США — в м’якій рецесії, а темпи зростання країн, що розвиваються, і, в першу чергу, Китаю сильно сповільняться.

— Головним переможцем виявиться кандидат від республіканців Мітт Ромні — криза в американській економіці забезпечить йому перемогу на виборах.

 Російська економіка обвалиться разом з європейською:

— У 2013 році ціни на нафту падають до $60 за баррель. Потім ОПЕК скорочує видобуток нафти, азіатські країни нарощують своє споживання. Ціна піднімається до $75-85 за баррель.

— Росія, згідно з цим сценарієм, втратить в 2013 році 31% експортної виручки. Відбувається девальвація рубля, навіть глибша, ніж у 2009 році.

— Російський ВВП в 2013 році скоротиться на 2,7%. У 2014-2015 роках зростання російської економіки поновиться і складе 2-2,9%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com