Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Через чорний хід

21 червня Верховна Рада ухвалила в цілому два законопроекти, що мають величезне значення для перетворення на товар землі сільгосппризначення. Проект № 10042 дозволяє визначити межі адміністративно-територіальних одиниць без генеральних планів населених пунктів. Керуючись нині чинними нормами, зараз встановлені і змінені межі лише 56% населених пунктів. Тепер райради зможуть затверджувати межі сіл і селищ без візи облрад.

Законопроект № 10043 спрощує розмежування земель державної і комунальної власності. Замість діючого механізму, який дозволив розмежувати з 2004 року усього 0,6% земель, впроваджується автоматичне розмежування. Землями комунальної власності стануть усі ділянки в межах сіл, селищ і міст, окрім тих, на яких розміщені держвласність і органи державної влади.

Під час презентації аграрної частини програми об’єднаної опозиції з вуст аграріїв-практиків, що з’їхалися з усіх кінців країни, звучав відчайдушний крик: в сучасній Україні перетворення сільгоспземлі на товар може породити громадянське протистояння!

Перший залп в цій війні був зроблений, коли Рада проголосувала за законопроект № 10043 про розмежування земель комунальної і державної власності з поправкою, яка до оного розмежування не має абсолютно ніякого відношення. Ця поправка була внесена до порівняльної таблиці в останню мить і торкається створенню земельного банку.  Поправка була відхилена комітетом з питань аграрної політики і земельних стосунків. З першого разу в залі за неї не вистачило голосів, і лобісти, грубо порушуючи регламент Ради, продавили її прийняття з другого заходу.  Яке відношення земельний банк має до дерибану землі? Найпряміше: ухвалення рішення про його створення відкриває дорогу цьому дерибану з нового року.

Тонкощі добре виклав депутат від БЮТ Сергій Соболев. За його словами, відсутність банку була одним із запобіжників, який не дозволяв продавати землю навіть за умови відміни мораторію. «Існували три запобіжники: відсутність земельного банку, відсутність передачі земель і відсутність земельного кадастру. Залишався тільки земельний банк, інші вже запобіжники зняті», - уточнив він.

Тепер і цей запобіжник знятий. Що буде далі, пояснив Соболев: “У разі, якщо не подовжується мораторій, автоматично набувають чинності усі статті цього закону. Це повністю відкриває шлюзи з продажу земель сільськогосподарського призначення».

Запуск механізму встановлення меж населених пунктів без попереднього затвердження генеральних планів закінчиться вакханалією і війною між місцевими громадами за землю. 

Ухвалюючи вказаний законопроект, провладна більшість відкрила дорогу дерибану, передусім, тим 14 млн. гектарів землі, які на даний момент являються нерозпайованими і знаходяться в державній і комунальній власності.

За матеріалами «ВВ»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com