Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Розклад нової ради

Наступна Верховна Рада, як завжди, буде розділена навпіл між владою і опозицією.  Партія Регіонів отримала 185 мандатів (72 по списках, 113 по мажоритарці), «Батьківщина» — 101 (62+39), УДАР — 40 (34+6), «Свобода» — 37 (25+12), КПУ — 32 (32+0). Тобто у партій влади — 218 мандатів, у партій опозиції — 181.

Долю більшості вирішать півсотні безпартійних або представників маленьких партій. До кого вони прилучаться? Теоретично усі вони разом, приєднаються до опозиції, можуть дати більшість їй, але в це ніхто не вірить. Навпаки, в Партії Регіонів упевнені, що більшість «незалежних» приєднаються до них, і регіонали отримають фракцію, яка самостійно матиме 226 голосів. Але і прогнози ПР занадто оптимістичні: в неприєднаній півсотні досить яскравих і амбітних фігур, які не горять бажанням підкорятися партійній дисципліні. Тому реальні розклади набагато складніші.

РЕЗЕРВ ПР. Безумовно, майбутніх регіоналів серед поки що позафракційних буде найбільше. По деяких з них вже зараз немає сумнівів: приміром, самовисуванець по 18-у округу (Вінницька область) Григорій Калетник — член нинішньої фракції ПР, а переможниця на сусідньому 16-му окрузі — його племінниця Оксана Калетник. На округах 193 (Хмельницька область) і 195 (Черкаська) переможці — Володимир Мельниченко і Володимир Зубик — члени ПР. Чи переможець по 142-у округу (Одеська область) Антон Кіссе — він і зараз депутат облради від ПР, а самовисуванцем був тому, що бився на окрузі з офіційним кандидатом від ПР.

Більше членів ПР серед «незалежних» переможців немає. Але в яку фракцію, приміром, може піти Віктор Жеребнюк (№14, Вінницька область) — глава однієї з райадміністрацій Києва, призначений на свою посаду головою КМДА Олександром Поповим?! Чи начальник департаменту транспортної міліції МВС Віктор Развадовський, що переміг в Житомирській області?!

Є і ще один резерв регіоналів — четверо бізнесменів, що пройшли по округах в південних і східних областях. Вони, звичайно, перемогли кандидатів від ПР, але, оскільки їх бізнес перебуває у базових регіонах ПР, альтернативи у них все одно немає. Та вона їм і не потрібна. Не потрібна альтернатива і чоловікові програвшої в Києві Галини Гереги — вже якщо її чекали у фракції ПР, то там точно буде і Олександр Герега, що переміг в Хмельницькій області.

Таким чином до 187 регіоналів можна відразу додати мінімум 15 регіоналів фактичних. Але ще є півтора десятки бізнесменів, у яких є вибір, — йти до регіоналів або в одну з нових фракцій, які спробують створити міноритарні акціонери влади. Більшість з них все-таки вибере ПР. Тому, хоча прогнози регіоналів про фракцію більше 225 чоловік занадто оптимістичні, але 215 у них все-таки буде. З КПУ — ця більшість.

З півсотні незалежних нардепів лише одного — Олеся Донія — можна назвати опозиціонером. Є, правда, ще куратор сумської «Батьківщини» Олександр Волков, відомий як «директор парламенту» часів Кучми, але він, якщо і виявиться в опозиції, то лише для того, щоб здійснювати контакт між нею і владою.

Якщо прибрати майже 30 майбутніх регіоналів і двох майбутніх опозиціонерів, залишається майже два десятки неприєднаних фігур. Серед яких відсоток відомих осіб зашкалює: тут і міністр економіки Петро Порошенко, і спікер Володимир Литвин, і глава МНС Віктор Балога, і активні гравці нинішнього парламенту Давид Жванія і Ігор Рибаков. Кожен з них прагнутиме створити власну фракцію, щоб впливати на процеси в Раді. Проте можливості обмежені — у фракції повинно бути не менше 25 чоловік. А на даний момент у кожного з них є лише невеликі групи впливу серед тих, що пройшли до парламенту: у Литвина — максимум п’ять чоловік (з них троє — в списку ПР), у Порошенка — двоє, у Балоги — двоє. Тому, швидше за все, давно не чужі один одному Порошенко і Литвин об’єднають зусилля із створення фракції, причому вербувати її членів будуть в «Батьківщині» і «Ударі». Що робитиме Балога, поки незрозуміло. Незрозумілий вибір і ще декількох чоловік: приміром, колишнього бютівського мільярдера Константина Жеваго, креатури Віктора Пінчука Якова Безбаха і креатури Ігоря Коломойського Ігоря Палиці. Ну, і незрозуміло, до кого ж прилучиться Олег Ляшко. Радикальну фракцію з однієї людини йому не створити. Серед 225 депутатів, що пройшли в Раду по мажоритарці, всього 16 жінок (7 — від Партії Регіонів, 5 — від «Батькивщины», 2 — від «Свободи» і 2 — самовисуванці). Абсолютний рекордсмен по кількості набраних голосів має регіонал Микола Левченко (79,31%).

Якщо говорити про вік, то усього до парламенту 7-го скликання по одномандатних округах проходить 12 пенсіонерів. Причому 11 з них — регіонали (і один депутат від «Батьківщини»). Найбільш вікові парламентарі — 79-річний Юхим Звягильський (який і зараз за віком усіх обганяє), 74-річні Борис Дейч і В’ячеслав Богуслаєв. Лише п’ятьом мажоритарникам ще не виповнилося 30 років. Наймолодшим депутатом Ради стане 25-річний свободовец Андрій Ільєнко.

БАГАЧІ. По заробітках попереду усіх Петро Порошенко. Його дохід у 2011 році склав 86,6 млн грн. (а в банках у нього лежить більше 192 млн грн.). Бізнес Порошенка включає групу «Рошен» (відомий виробник кондитерських виробів в Україні), декілька автомобільних і автобусних заводів (у тому числі Луцький автозавод і корпорація «Богдан»). Слідом за ним йде Давид Жванія (також самовисуванець). Його дохід минулого року склав 42,2 млн грн. (Жванію зв’язують з керченським суднобудівельним заводом «Залив», Луганськими верстатобудівним і патронним заводами). На третьому місці — президент фінансової групи «Примор’я» і співвласник Імексбанка, регіонал Леонід Климов — його дохід перевищив 16 млн. На четвертому — регіонал Юлій Іоффе (зв’язують з «ДВ Нафтогазовидобувна компанія») — він заробив 11 млн, на п’ятому — один із засновників мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр», самовисуванець Олександр Герега (8,6 млн грн. доходу).

Ukrnews24

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com