Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому ця хвороба захопила світ?

Рак прямої та ободової кишки (колоретальний рак) сьогодні можна без перебільшення позначити як проблему світового  масштабу. Відомо, що 1-е місце за захворюваністю серед чоловіків посідає рак легенів, серед жінок -- рак молочної залози. Колоректальний рак поступово виходить на 2-е місце, маючи тенденцію до безперервного росту захворюваності.  Ця тенденція особливо виражена в індустріально розвинених країнах. Як центр сучасного глобалізованого світу, вони  втягують у свою орбіту країни з менш розвиненою економікою, нав’язуючи їм в числі багатьох факторів свій,  «індустріальний» спосіб життя. Однією з характеристик такого способу життя є харчування. Саме з його особливостями  більшість учених пов’язують швидке зростання захворюваності та смертності від колоректального раку.

Наведемо деякі дані, що дозволяють уявити масштаб проблеми. Так, за даними ВООЗ, щорічно в світі реєструється близько одного мільйона нових випадків хворих на колоректальний рак (КРР),при цьому більше 150 тисяч випадків захворювання припадає на США. У цій країні щорічно від КРР вмирає 55 тисяч хворих. У США смертність від КРР знаходиться на 3 місці. Подібна картина спостерігається і в країнах Європейського Союзу, Російської Федерації, де рівень  захворюваності склав в 1997 році 16,2 на 100 тисяч населення. У великих мегаполісах (Москва, Санкт-Петербург)  захворюваність складає 30,3 і 33,6 випадків. Економічні втрати від лікування хворих КРР в США становлять 6,5 мільярда доларів на рік. Поміж інших локалізацій злоякісних пухлин КРР має дуже високі темпи зростання, за яким знаходиться на  2 місці в світі.  В Україні, у 2003 році, зареєстрований показник захворюваності КРР — 38 випадків на 100 тисяч населення, що відповідає європейським і світовим тенденціям.

 У чому причина такого стрімкого зростання цієї патології та чому виникає рак прямої та ободової кишки? Відповідь на це  питання знаходиться в площині характеру харчування хворих, умовах їхнього життя, що визначаються стрімкою урбанізацією та глобалізацією технократичного суспільства. КРР нерівномірно поширений серед жителів планети. Так, у країнах Західної Європи і США захворюваність складає 30-40 випадків на 100 тисяч населення, а в країнах Африки і Азії — всього — 3-4 випадки. І як показали подальші дослідження, справа тут не в етнічному факторі, так яксеред емігрантів з країн Азії та Африки захворюваність на рак прямої та ободової кишки відповідає захворюваності корінного населення цих країн. Які ж особливості харчування відзначені в країнах з високим рівнем захворюваності на рак прямої та ободової кишки? Це перш за все надмірність споживання продуктів харчування над потребою людини, або простіше кажучи переїдання. Встановлено, що ризик розвитку раку прямої та ободової кишки підвищується на 2,3% з кожними 100 калоріями, спожитими понад норму. Встановлено, що велике значення при цьому має і склад їжі — велику роль відіграє вживання тваринних жирів, м’яса та клітковини. Вживання тваринних жирів і м’яса стимулює розвиток раку прямої та ободової кишки, у той час як вживання клітковини знижує ризик захворюваності.

Багатьма науковими роботами доведено, що надлишок жовчних кислот у кишечнику, який виникає як реакція на тваринні жири і білки, є будівельним матеріалом для ендогенного синтезу канцерогенів. Велике значення в цьому процесі має і мікрофлора кишечника, яка із сапрофітної (при харчуванні переважно багатому клітковиною) стає патогенною анаеробною (при харчуванні, що містить тваринні білки і жири). Продукти розпаду білків, жовчні кислоти і анаеробна мікрофлора кишечника, що інтенсивно їх руйнує, і є головними складовими ендогенного синтезу канцерогенів. Доведене значення спадкової схильності до виникнення раку прямої та ободової кишки. Сучасна генетика виділяє низку генів, висока експресія яких у клітинах слизової оболонки товстої кишки дозволяє визначати несприятливий прогноз для виникнення раку прямої та ободової кишки. Канцерогенні з’єднання призводять до мутацій генів, зокрема гена АРС (аденоматозного поліпозу кишечника), а в подальшому МСС (мутованого колоректального ракового гена), групи ras-генів, що врешті-решт і призводить до появи клону атипових клітин пухлини.

Фактори ризику захворюваності на рак прямої та ободової кишки. На сьогоднішній день виділені фактори ризику захворювання на колоректальний рак. Це:

1. Вік пацієнтів більше 50 років;

2. Особливості харчування;

3. Генетичні синдроми — дифузний сімейний поліпоз, синдром Гарднера-Тернера, синдром Пейтца-Егерса, хвороба Тюрко;

4. Наявність аденом ободової кишки;

5. Виразковий коліт;

6. Хвороба Крона;

7. Наявність в анамнезі КРР у родичів, перенесений раніше рак молочної залози та/або жіночих статевих органів.

У хворих на хронічні запальні захворювання прямої кишки, особливо на виразковий коліт, частота раку прямої кишки значно вище, ніж у загальній популяції. На ступінь ризику виникнення раку впливають тривалість і клінічний перебіг захворювання. За даними літератури, ризик виникнення раку прямої кишки при тривалості захворювання до 5 років складе від 0 до 5%, до 15 років — 1,4 — 12%, до 20 років 5,4 — 20%, до 30 років — 50%.

proctolog.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com