Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Про дипломи і не тільки

«Персонал Плюс» та інші ЗМІ порушили гостру тему торгівлі дипломами, до чого, як підозрюють, причетне під­приємство «Освіта» та МОН України.

Відтак чиновники стали виправдовуватися. Минулого тижня відбулася прес-конференція міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка. Хоча планувалося, що з доповіддю про успіхи міністерства у боротьбі з виготовленням фальшивих дипломів мав виступити його заступник Микола Степко. Серед питань, порушених Станіславом Ніколаєнком, було розглянуто й проблему захисту дипломів про освіту від підроблень.

Протягом дев’яти років у вищих навчальних закладах України студенти отримують пластикові дипломи, які замінили старі документи про вищу освіту. Дипломи та інші документи про освіту створюються в рамках єдиного виробничого циклу ІВС «Освіта». Його створило підприємство «Державний центр прикладних інформаційних технологій» МОН та ЗАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій» Кібернетичного центру НАН України.

За словами міністра, у рамках ІВС «Освіта», яка має 8 000 центрів по всій Україні, акумулюються дані про абітурієнтів і випускників. Дані вводяться в електронному вигляді, дублюються в письмовій формі та подаються до «Науково-дослідного інституту прикладних інформаційних техноло­гій». Електронна інформація, яку подає навчальний заклад, створюється за допомогою спеціального програмного комплексу безпосередньо у навчальному закладі та підкрі­плюється електронним підписом людини, що її складає і яка є оператором ІВС «Освіта». Тобто за словами міністра, будь-які зміни може внести тільки ця людина. Дані з усіх навчальних закладів збираються в єдину електрону базу, «ключі» від якої тільки у міністра. За його словами, щомісяця, щокварталу, щороку СБУ (і за це Міні­стерство освіти та науки нараховує гроші) здійснює перевірки. Крім того, нещодавно створено спеціальний сайт — www.osvita.net, аби працедавці могли перевірити документи про освіту своїх працівників.

Начебто все зрозуміло і прораховано. Але, по-перше, чому в мережі інтернет є сайти, на яких вільно можна купити «чисті» дипломи будь-якого навчального закладу України? І це при тому, що, як каже Станіслав Ніколаєнко, СБУ здійснює регулярні перевірки; по-друге, чим можна пояснити кількісне зростання звернень від правоохоронних органів (за десять місяців поточного року їх 170 проти 12 у 2004 році); по-третє, що саме робить Міністерство освіти та науки України, щоб запобігти появі фальшивих дипломів?

Вероніка Собко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com