Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Фанати проти сучасного українського футболу

На 21 січня в Києві заплановано акцію протесту футбольних фанатів. Такий захід відбувається чи не вперше в історії України, попри те, що вболівальники мали завжди чимало проблем, вирішувати які ні футбольні функціонери, ні інші причетні до нього не поспішали.

Якщо ви подумали, що людям або нема чим зайнятися в міжсезоння, або це черговий політичний хід, — то, певно, ви ніколи не потрапляли під кийки спецпідрозділів міліції тільки через те, що якийсь хлопака на тому кінці сектора запалив фаєр. Або ніколи не задумувалися над тим, чому в НАЦІОНАЛЬНІЙ збірній України грають не тільки українці.

Згадаймо травень, золотий матч «Динамо» — «Шахтар» у Кривому Розі. У прямому ефірі показують, як «Беркут» проробляє кийками цілий сектор динамівських вболівальників. Людей, які не бажають мовчки отримувати по нирках, а намагаються з’ясувати причину того, що відбувається, пригощають газом з балончиків, а потім, за свідченнями очевидців, над сектором з’являється порошково-аерозольна хмарка газу (це добре видно і на відео), від якого кілька людей непритомніє, а ще з півсотні до наступної доби не можуть по-збутися жахливої нудоти, подразнення очей, слизової носа і гортані. У прямому ефірі вся країна спостерігала, як півдесятка беркутівців забивали кийками хлопця, а коли одна дівчина намагалась втрутися, — грубо відштовхнули її. Гадаєте, когось покарали за це? Хіба що десяток фанатів, які відсиділи адмінарешти. Трагедії в Житомирі 2002 року не показували в прямому ефірі, але в інтернеті неважко знайти відео і подивитися, як завдяки роботі «правоохоронних» органів десятки людей отримали травми, а одна людина загинула.

За організоване фаєр-шоу на київському стадіоні клуб «Динамо» мусив за-платити штраф у декілька тисяч доларів тільки тому, що ПФЛ вважає такі заходи злочином, хоча було дотримано всіх правил безпеки. Статут ПФЛ у пункті щодо заборони фаєрів посилається на статут УЕФА, в якому, до речі, ні слова не написано про заборону піротехніки. Нонсенс, але футбольні функціонери чомусь вважають, що жахливі дудки менш шкідливі, ніж організовані фаєр-шоу, які дозволено в усій Європі...

Український футбол давно перестав бути українським, а сама гра існує не задля вболівальників, а заради комерції. На футболі роблять великі гроші. Власники клубів волають, що утримання футбольної команди — збиткова справа, проте скромно замовчують, що, крім утримання команди, існують трансляції, трансфери та інші джерела доходу. Зрештою, особисто мені мало віриться, що всі ці багаті дядечки, які вбухують стільки грошей у клуби, роблять це з доброти душевної, а не щоб заробити.

Коли ти хочеш заробити на футболі, тобі потрібно, щоб твоя команда вигравала, і тут вже не йдеться про історії і традиції, про те, що команда представляє якесь місто чи країну. Це раніше в «Шахтарі» грали донецькі хлоп-ці з шахтарських районів, а в ЦСКА — парубки призовного віку, які захищають на футбольних турнірах честь армії. Назва міста в дужках після імені клубу вже давно вказує лише на територіальне розміщення бази, а не на рідне місто гравців команди. Дійшло до абсурду — в національних збірних країн склад уже давно не є національно однорідним. Завдяки хитрим правилам «натуралізації» та «заігровки» достатньо зробити кілька фінтів з отриманням громадянства — і можеш отримати в збірну гравця іншої країни, а то й континенту. Суть міжнаціональних змагань нівельовано — змагаються не нації, а різні склади з гордою назвою «національна збірна».

Вимоги, з якими пройде акція 21 січня, звучать так:

— припинити проведення футбольних матчів у робочі дні;

— максимально обмежити кількість легіонерів в українських клубах всіх ліг;

— дозволити контрольоване використання піротехнічних засобів на стадіонах;

— припинити неправомірні дії міліції під час проведення футбольних матчів;

— заборонити натуралізацію і заявки до всіх збірних команд гравців неукраїнського походження;

— поширити географію домашніх матчів збірної України (тобто проводити матчі в різних регіонах країни)

Також організатори роз-повіли, що під час акції буде представлено кілька перфомансів, присвячених боротьбі з таким жлобським явищем, як дудки на стадіонах, а також відбудеться покладання квітів до пам’ятника Валерію Лобановському.

До речі, цього ж дня відбудеться аналогічна акція французьких вболівальників. А польські футбольні фанати, які наразі провадять акції протесту зі схожими вимогами, висловили солідарність з українцями та розмістили на своїх сайтах банери в підтримку української акції.

Залишається лише побажати хлопцям успіху в їхній боротьбі та сподіватися, що проблеми українського футболу не залишаться поза увагою людей, які повинні їх вирішувати.

Ірина Вовк
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com