Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ізраїль зізнається у незаконному вивезенні творів мистецтва з України

Згідно з угодою Ізраїль зізнається у незаконному вивезенні з України творів мистецтва, пов’язаних з Голокостом, в обмін на дозвіл залишити їх у своєму розпорядженні на правах тимчасового користування, повідомляє газета «Гаарец».

Йдеться про настінні розписи єврейського польського письменника Бруно Шульца, загиблого під час Другої світової війни, які знайшли шість років тому в Дрогобичі і які невдовзі дивним чином перекочували в запасники музею Холокосту «Яд ва-Шем».

Питання про малюнки Шульца — одне з найважчих у відносинах між Україною та Ізраїлем. Україна вимагає, щоб Ізраїль зізнався у незаконному вивезенні малюнків і визнав, що вони є власністю України. Натомість Україна згодна залишити рисунки спеціалістам «Яд ва-Шем».

Прес-секретар посольства України у Ізраїлі Максим Освалюк під­твер­див факт переговорів. «Переговори відбуваються успішно. Ізраїльтяни проявили добру волю та згоду остаточно розібратися з цим питанням», — заявив він.

Кілька тижнів тому керівництво музею як виняток допустило в запасники, де зберігаються малюнки Шульца, заступника міністра культури України. До цього в «Яд ва-Шем» відмовлялися допускати будь-кого до малюнків — спочатку вони були на реставрації, а пізніше стверджували, що денне світло може їм зашкодити. Керівництво музею стверджує, що настінні малюнки Бруно Шульца вивезено з України незаконно.

Бруно Шульц, польський єврей, вчитель літератури та малювання у Дрогобичі, вважається одним з найбільших польських письменників XX століття. 1941 року, після окупації За­хід­ної України німецькими військами, Шульца взяв під свій захист начальник гестапо у місті Фелікс Ландау. Його так вразив талант Шульца, що він почав вимагати, аби той розмалював дитячу кімнату в його будинку за мотивами німецьких казок. Шульц створив три розписи, на яких зображено королеву, клоунів та карету з кучером. До того ж кучер на малюнку є автопортретом самого Шульца. Попри заступництво Ландау Шульца розстріляли 19 листопада 1942 року разом з 230 іншими євреями містечка.

По закінченні Другої світової війни Східна Галичина увійшла до складу Української ССР. На початку 90-х, коли прокинувся інтерес до літератури Шульца, уряди Польщі та України вирішили створити у Дрогобичі його музей.

2001 року режисер-документаліст Біньямін Гейслер відшукав будинок, де мешкав під час війни Фелікс Ландау, та знайшов у ньому малюнки Шульца. Відкриття Гейслера викликало великий інтерес. Українські та польські реставратори почали розглядати план відновлення рисунків та їх перевезення до музею Шульца.

Однак через три місяця потому малюнки та­єм­ничо зникли. Затим керівництво музею «Яд ва-Шем» повідомило, що вони в музеї. Пізніше вияснилося, що спеціаліст з розшуку творів мистецтва часів Голокосту, який працював на музей, упросив власників будинку, де мешкав Ландау, продати малюнки за невідому суму. До цього часу невідомо, яким чином йому вдалося таємно вивезти їх з території України.

Ця історія викликала хвилю протесту. Польська преса назвала цей вчинок «варварством» та «крадіжкою», а керівництво Польщі вимагало від музею негайно повернути малюнки в Україну.

За повідомленнями ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com