Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Шлюбна маса»

Зміна етнічно-расового складу населення США загрожує ментальним розколом. Мігранти шукають своє місце в США і стають впливовим чинником політичного життя.

Дехто за інерцією продовжує думати про Сполучені Штати Америки як про такий собі казан, де переплавлюються представники різних народів в єдину американську націю. Насправді це далеко не так. Кількість міжрасових та міжетнічних шлюбів у США знижується, різні групи населення дедалі більше відмежовуються одна від одної.

Як повідомляє Ame­ri­can Sociological Review, частка латиноамериканців та азійців, які вступають у шлюб з євроамериканцями, зменшилася за останнє десятиліття після принаймні двох десятків років стабільного зростання. Через значну кількість іммігрантів, прибулих за останнє десятиліття, тепер переважає одруження одного з одним. За цей же час зріс рівень шлюбів між афро- та євроамериканцями, хоча все одно залишається доволі низьким.

Недавні «міноритарні» іммігранти (тобто представники неєвропейських меншин), як правило, гірше освічені порівняно з людьми, народженими в Америці; вони менше заробляють, погано володіють англійською мовою та оселяються переважно в ізольованих кварталах — це основні чинники, що перешкоджають одруженню поза межами етнічної або расової групи. Прибуття за останні роки понад 11 мільйонів іммігрантів створило значну «шлюбну масу» для латиноамериканців та азійців, включно з тими, хто народився вже тут. Саме це може пояснити зменшення рівня міжетнічних шлюбів. Більше половини дорослих латиноамериканців і приблизно третина дорослих азійців є іммігрантами.

Загалом в Америці відбувається інтенсивна зміна етнічно-расового складу населення. Вже протягом одного покоління ми побачимо зовсім іншу картину, з іншим населенням, іншим менталітетом. З’явилася етнічно-расова відмінність між поколіннями (самі американці вживають слово gap — «розрив»), зростає відмінність між різними регіонами країни, що рано чи пізно призведе до глибоких ментальних розколів. І все це не може не викликати занепокоєння, адже Сполучені Штати Америки — це нині єдина наддержава. Тому процеси, що в ній відбуваються, впливають на весь світ.

16 травня Бюро перепису населення США опублікувало свіжі дані, згідно з якими від 1 липня 2005 року до 1 липня 2006 року кількість представників меншин зросла з 98,3 млн до 100,7 млн осіб, що становить приблизно третину всіх американців. Внаслідок імміграції та більш високого рівня народжуваності серед новоприбулих кількість латиноамериканців зросла в США на 3,4%, кількість азійців — на 3,2%. Водночас кількість афроамериканців збільшилася на 1,3%, а євроамериканців — лише на 0,3%. Число індіанців та корінних мешканців Аляски зросло на 1%, гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — на 1%,7%.

Тим часом у США стала дуже помітною різниця між поколіннями у расовому складі. Згідно з останніми даними, 80% американців, старші 60 років — це євроамериканці. Серед 20—30 річних вони становлять лише 60%, а серед молодших 20 років-лише 58%. Така різниця здатна викликати великі проблеми, адже потенційний «конфлікт поколінь» тут підсилюється расовим протистоянням.

Понад 20% дітей у Сполучених Штатах або самі є іноземцями (тобто народилися за кордоном), або мають принаймні одного з батьків іноземного походження. Приблизно половина дітей, молодші 5 років — це латиноамериканці, чорні та азійці. Через 15 років вони увійдуть в доросле життя.

При цьому зміна етнічно-расового складу населення відбувається в різних штатах по-різному, і в недалекому майбутньому Штати різнитимуться не тільки географічно, а й расово. А це, серед іншого, потужно впливатиме й на політичні уподобання в різних штатах. У Неваді, де частка євроамериканців зменшилася до 59% (порівняно з 66% 2000 року), кількість дорослого населення з правом голосу зросла на 25%, саме меншини дали 63% цього зростання. У штатах Арканзас, Джорджія та Теннессі зафіксовано найбільше відносне зростання латиноамериканського населення. Найбільше абсолютне зростання кількості латиноамериканців, як і передбачалося, зафіксовано в Каліфорнії, Техасі та Флориді.

Найбільше процентне зростання афроамериканського населення зареєстровано в Майні (Південна Дакота), Нью-Гемпширі та Айдахо, азіатів — у Неваді, Арізоні та Нью-Гемпширі. У Нью-Йорку та Меріленді після 2005 року прискорився відплив білого населення (а Каліфорнія позбулася близько 100 тисяч білих мешканців — більше, ніж будь-який інший штат). За той самий період Нью-Йорк та Мічиган зафіксували зменшення кількості чорних мешканців.

Найбільшу расову відмінність між поколіннями зафіксовано в Каліфорнії, Техасі, Арізоні, Неваді та Нью-Мексико. В Арізоні меншини становлять понад половину населення, молодшого 20 років, тоді як серед людей 60 років і старших їхня частка становить не більш як 1/6. Найменшу расову різницю між поколіннями зафіксовано в Кентуккі, Мені, Нью- Гемпшері, Вермонті, Західній Вірджинії та на Гаваях. Найбільша меншина — латиноамериканці — дала приблизно половину зростання кількості населення США за останній рік. Кількість афроамериканців вперше перевищила 40 мільйонів, а кількість гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — мільйон. У чотирьох штатах меншини вже сьогодні становлять більшість населення. Це Гаваї (75%), Нью-Мексико (57%), Каліфорнія (57%) і Техас (52%).

Отже, хто житиме в США і володітиме найпотужнішим запасом ядерної зброї вже за кілька років? Питання зовсім не риторичне...

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com