Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дипломи МОН незаконні! Так вирішив суд

Міжрегіональна Академія управління персоналом неодноразово звертала увагу Міністерства освіти і науки України на незаконність видачі дипломів, оформлених за фотокомп’ютерними технологіями, в яких замість оригіналу печатки і оригіналу підпису ректора вищого навчального закладу проставляється ксерокопія і печатки і підпису.

Були випадки, коли працедавці піддавали сумніву законність того чи іншого диплому, виготовленого за фотокомп’ютерними технологіями. Декларована гарантія МОН щодо суворого захисту цього типу дипломів від підробок викликає великий сумнів, оскільки в інтернеті є безліч пропозицій про забезпечення будь-якими дипломами з проникненням в архіви будь-якого ВНЗ за цілком «доступними» цінами. Ймовірно, що злочинці могли проникнути до «таємниць» організацій, підпорядкованих МОН, або тих, хто співпрацює з ними з цих питань, чи отримати інформацію і технологію виготовлення дипломів іншим шляхом.

Хоч би як там було, а таке легковажне ставлення до документів суворої звітності, яке демонструють деякі чиновники МОН і підпорядкованих йому структур, є неприпустимим і, можливо, злочинним.

Крім того, викликає великий сумнів складний процес оформлення дипломів, в якому задіяно комерційні структури, що не виключає можливості зловживань, про що повідомлено Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки і Міністерство внутрішніх справ.

Враховуючи незаконність оформлення дипломів державного зразка з ксерокопіями печатки і підпису ректора ВНЗ, Солом’янський районний суд міста Києва за позовом голови Студентської ради МАУП М.Кухаря приступив до розгляду його позовної заяви до Державного підприємства «Державний центр прикладних інформаційних технологій» МОН України і третя особа Міністерство освіти і науки України, Міжрегіональна Академія управління персоналом про визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними.

В забезпечення заявленого позову суд ухвалив:

Заборонити Державному підприємству «Державний центр прикладних інформаційних технологій» МОН України вносити до докумен­тів про вищу освіту печатки вищого навчального закладу та підпису керівника вищого навчального закладу в ксерокопії.

Виконання ухвали про забезпечення позову покласти на Міністерство освіти та науки України та Державне підприємство «Державний центр прикладних інформаційних технологій» МОН України.

Пора нарешті припинити протиправну практику видачі знеособлених документів про освіту і повернути вищим навчальним закладам законне право на оформлення і видачу дипломів з оригіналами печаток і підписів, як це і передбачено чинним законодавством.

Вл. інформ.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com