Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВІЛ/СНІД: УЖЕ ЕПІДЕМІЯ...

Минулої суботи на Майдані Незалежності за сприяння Фонду АНТИСНІД Олени Франчук відбувся благодійний концерт сера Елтона Джона. Сам концерт був лише тлом для головної події — спільної програми Фонду АНТИСНІД та Elton John AIDS Foundation. Проект розраховано на 5 років і буде скеровано на допомогу дітям, які постраждали у результаті епідемії ВІЛ/СНІД.

На 1 лютого 2007 року в Україні офіційно зареєстровано 119,863 ВІЧ-інфіковані особи, хворих на СНІД — 22,521, померло від СНІДУ 12,285 осіб. За неофіційними даними, всі ці цифри слід для отримання реальної картини множити на два. До 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих, за найоптимістичнішими підрахунками, становитиме 479 тисяч осіб віком від 15 до 49 років. І це на тлі постійного зниження народжуваності та зростання смертності, особливо дитячої. За тими ж підрахунками, до 2014 року антиретровірусна терапія буде доступна лише 5% ВІЛ-інфікованих, це, своєю чергою, може збільшити кількість хворих до 820 тисяч. За результатами дослідження «Соціально-економічний прогноз наслідків епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» Міністерства охорони здоров’я України, Всесвітнього банку, Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні та Фонду боротьби зі СНІДом, сухотами та малярією, протягом 2005 — 2014 років від СНІД помре 274 тисячі осіб. Це за оптимістичним прогнозом. 470 тисяч — за песимістичним. Тобто до 2014 року кількість смертей від СНІД становитиме третину всіх смертей серед чоловіків віком 15 — 49 років і майже 60% від усіх смертей жінок цієї вікової групи.

Найбільше ВІЛ-інфікованих в економічно розвинених промислових областях — Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській та Донецькій. За результатами прогнозу, 2014 року 36 — 43% від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31 — 38% від кількості смертей від СНІДУ в Україні припадатиме на ці чотири області. Крім того, 2014 року показники смертності від СНІД у цих областях у 1,5 — 2,1 рази перевищуватимуть середні показники по країні.

За даними Українського Центру профілактики та боротьби зі СНІД, в Україні щомісяця реєструється в середньому 600 нових випадків захворювання. Більшість інфікованих — наркомани та їхні сексуальні партнери. Це, своєю чергою, призводить до зростання кількості ВІЛ-інфікованих серед вагітних жінок, а, відповідно, й серед народжених ними дітей. Щороку кількість ВІЛ-інфікованих вагітних жінок становить 600 — 800 осіб.

Ще трохи статистики. Розглянемо ситуацію у питанні поширення ВІЛ/СНІД у столиці України (за матеріалами Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні).

Нині Київ за рівнем захворюваності та поширення ВІЛ-інфекції посідає сьоме місце серед 27 адміністративних регіонів України. Це означає, що столиця належить до групи регіонів, найбільше вражених епідемією ВІЛ/СНІД. За даними Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІД, 2006 р. в місті виявлено й офіційно зареєстровано 1146 нових випадків ВІЛ/СНІД (43,5 випадки на 100 тис. населення порівняно з 33,7 випадків на 100 тис. населення загалом в Україні).

З початку 2007 р. на диспансерному обліку в Києві перебували 4 747 ВІЛ-інфікованих осіб (поширення — 168,8 випадків на 100 тис. населення порівняно з 152,8 випадків на 100 тис. населення загалом в Україні), з яких 341 хворі на СНІД. Випадки ВІЛ-інфекції/СНІД реєструють у всіх адміністративних районах міста, однак, як випливає з діаграми, рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію у різних районах міста має суттєві відмінності.

Від 1996 р. переважає парентеральний шлях інфікування, що зумовлено практикою спільного використання шприців, голок та обладнання для приготування наркотиків. Споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН) досі залишаються рушійною силою епідемії, середовищем, у якому активно поширюється ВІЛ, однак їхня частка поступово знижується. Найбільш загрозливим є стрімке зростання частки випадків поширення ВІЛ-інфекції статевим шляхом, що особливо характерно для жінок репродуктивного віку, насамперед 15-29 років. Підтвердженням ролі СІН у розвитку епідемії ВІЛ-інфекції/СНІД є й результати дозорного епідеміологічного нагляду (ДЕН) щодо визначення поширеності ВІЛ-інфекції серед СІН. За результатами ДЕН, у Києві рівень поширеності ВІЛ-інфекції серед СІН 2006 р. становив 61% (2005 року — 48%), що значно вище, ніж у таких містах з найбільшою поширеністю ВІЛ серед СІН в Україні, як Херсон, Донецьк та Одеса.

За результатами дослідження з чисельності груп підвищеного ризику ВІЛ-інфікування, проведеного 2005 р., у Києві оціночна кількість СІН становить 37 800 осіб, жінок комерційного сексу (ЖКС) — 3 800 осіб. З моніторингу поведінки СІН відомо, що серед ЖКС поширеною є практика вживання наркотиків. Для такого великого міста, як Київ, важливу групу підвищеного ризику ВІЛ-інфікування становлять чоловіки, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ). На жаль, даних про поширеність ВІЛ у цій групі наразі немає.

Це досить неповна інформація про ситуацію з поширенням ВІЛ/СНІД. Але і її досить для роздумів. Відомо: коли про хворобу знаєш більше, ставишся до неї якось спокійніше. Адже сьогодні більшість з нас вважає, що ВІЛ-інфікований небезпечний для суспільства і його треба як можна швидше ізолювати. Повірте, ВІЛ/СНІД можна заразитися і під час відвідування звичайного стоматолога.

Ніка Костенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com