Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто хоче втопити Україну в крові?

Тиждень тому троє авторів — філософи А.Во­йце­­хівський та Г.Ткаченко разом з політологом І.Си­моненком — написали спеціально для сайту «УРА-ИНФОРМ» начебто історичну розвідку («начебто» — оскільки в цій групі немає жодного історика) про геноцид, який, на їхню думку, вчинила ОУН-УПА проти поляків Волині 1943 року.

Не будемо вступати в полеміку зі згаданими вченими. Бо це не наукове і не історичне дослідження. Це переспів або відверта компіляція старих радянських міфів про «звірства бандерівців». Роги стирчать уже з перших абзаців тексту. Приміром, Нюрнберзький трибунал ніколи не визнавав ОУН-УПА колабораціоністською структурою. Стенограма допиту одного з командирів УПА слідчими КДБ — відверта фальшивка, оскільки бандерівець, та ще й командир великого підрозділу ніколи, навіть під тортурами не називав УПА бандою, а своїх вояків бандитами. Головком УПА Шухевич не міг віддати 1943 року наказ про поголовне винищення євреїв вже хоча б тому, що їх уже фашисти на початок 1942 року або винищили, або загнали під надійну охорону до гетто та концтаборів.

Перелік можна продовжити. Але не в цьому суть. Через кілька днів — 12 травня — статтю передрукував щотижневик «Столичні новини». Хвацькі хлопчики Рабиновича за звичкою спіонерили текст, не вказавши, що це передрук. Тобто вкотре маємо вульгарну крадіжку. Але не це головне. Замість нейтральної назви першоджерела журналісти «Столичних новин» дали публікації зовсім інший заголовок: «Буде крові по коліна — буде вільна Україна». Це відверто злочинно-провокативне гасло, що підпадає під статтю 161 КК України, винесене на першу сторінку щотижневика величезними літерами! Та ще й проілюстроване жахливим знімком: трупи дітей висять на дереві, мов ялинкові прикраси. З редакційної передмови випливає, що це польські діти, закатовані вояками УПА. Щоправда, в самому тексті Войцехівського-Ткаченка-Симоненка вказується: це фото, надруковане свого часу в польській пресі, як з’ясувалося згодом, не має до Волинської трагедії жодного стосунку. Насправді це циганські діти, замучені в 20-х роках богобоязними… поляками. Але доки дочитаєш до цього визнання, стереотип уже сформується.

Редакція щотижневика «СН» не приховує своєї ненависті до всього, що пов’язано з самим поняттям ОУН-УПА. Передрук, м’яко кажучи, однобічної праці маловідомих учених насправді спрямований проти всього, що пов’язане з Україною, українською історією, самим поняттям українськості. Кати нашого народу — від Троцького і Кагановича до Сталіна та Берії — аплодують Рабиновичу і Долганову з того світу. Намагання звалити виключно на українців відповідальність за поляків, що загинули на західних теренах нашої держави в роки Другої світової війни, крім усього, відводить увагу громадськості від справжнього геноциду з боку каральних органів СРСР проти тих же поляків Західної України та Білорусі.

Про трагедію Катині, де ще напередодні війни було знищено кілька тисяч польських полонених офіцерів, написано багато. Менше відомо про інші, може, не такі масштабні, але вражаючі акти геноциду НКВС проти поляків восени 1941 року. Наведемо один лише епізод, віднайдений в архівах сучасним російським істориком Борисом Соколовим:

Спеціальний уповноважений НКВС Прийомишев на початку вересня 1941 року замість евакуювати в’язнів спецв’язниці в м. Глибокому вивів їх за місто до лісу, де бійці конвойних військ розстріляли усіх. Так загинуло 600 поляків, яким не встигли навіть пред’явити бодай формальне звинувачення. Військовий прокурор заарештував Прийомишева і розпочав слідство, проте член військової ради Центрального фронту, секретар ЦК компартії Білорусії Пономаренко наказав справу закрити, а ката негайно звільнити з-під варти. Що й було зроблено.

Борис Соколов пише, що такі акції — не виняток, а правило фактично всіх чотирьох років війни.

Щодо позиції Рабиновича і Долганова, то тут усе зрозуміло. Цікаво інше: хто найняв згадану вище трійцю, аби «перевести стрілки» зі справжніх винуватців юдо-більшовицького та фашистського геноцидів на борців за волю України?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com