Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Перевтомлені жорстокістю і насильством

Близько 20% українців уже відмовилися від перегляду бойовиків і фільмів з використанням нецензурної лайки, передач і сюжетів, які принижують людську гідність, а 43 — 55% готові зробити це. Про це свідчать результати опитування, яке проводилося з 26 лютого до 6 березня 2007 року в усіх регіонах України.

Опитування здійснив Український інститут со­ціальних досліджень на замовлення Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна». У дослідженні взяли участь 2 024 респонденти віком від 18 до 70 років. Погрішність вибірки не перевищує 2,24%. Результати опитування оприлюднено на прес-конференції в понеділок у Києві.

На прес-конференції наголошувалося, що під час дослідження не називалися конкретні телепередачі, серіали і фільми, не аналізувалася робота жодного з українських телеканалів. Основним завданням дослідження було вивчення ставлення населення України до демонстрації насильства і жорстокості по телебаченню, в друкованих засобах масової інформації. Згідно з результатами опитування, 67% респондентів вважають насильством і жорстокістю бойовики, трилери, фільми жахів; 73% — художні фільми з використанням нецензурної, грубої, образливої лексики; 74% — телепередачі або телесюжети, які принижують людську гідність.Більше половини — 54% респондентів вважають насильством і жорстокістю демонстрацію програм з гостросюжетними моментами, які викликають страх; 68% — ток-шоу, присвячені з’ясуванню відносин між людьми у грубій формі. І лише 32% опитаних вважають насильством і жорстокістю політичні новини про війну, акти терору, катастрофи тощо, а 68% респондентів взагалі не вважають політичні новини насильством і жорстокістю. Згідно з даними опитування, що старший вік респондентів, то їхнє ставлення до насильства на телеекранах менш толерантне. Найтерпимішими до цього є представники таких со­ціальних демографічних груп — чоловіки, молоді люди віком 18 — 28 років, громадяни з вищою ос­вітою, громадяни з на­уковими ступенями, а також з високим матеріальним достатком, не одружені/не заміжні особи, а також учні, студенти та мешканці малих міст.

На ставлення до насильством на екрані впливає і наявність дітей у родинах. За даними опитування, де троє і більше дітей, там менш толерантне ставлення до насильства і жорстокості, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com