Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Свобода слова по-російськи

Совєтський районний суд Новосибірська оштрафував на 130 тисяч рублів місцевого жителя Тараса Зеленяка, який на форумах в інтернеті залишав висловлювання, які суд визнав антиросійськими.

Суд визнав Тараса Зеленяка, який має російське громадянство, винним за статтею 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання міжнаціональної ворожнечі). «Його висловлювання однозначно спрямовані на приниження російського народу», — заявила суддя Тетяна Каширіна, оголошуючи вирок. У вироку також сказано, що залишені в інтернеті висловлювання «створюють спотворене уявлення про російський народ, приписуючи йому ворожі дії стосовно інших народів».

Водночас у своєму остан­ньому слові підсудний заявив, що, можливо, в його діях і було щось неетичне, проте такої мети як розпалювання міжнаціональної ворожнечі він перед собою не ставив.

Суддя Тетяна Каширіна врахувала часткове визнання провини Зеленяком, розкаяння, а також відсутність судимостей, та ухвалила оштрафувати його на суму 130 тисяч рублів — близько $5 тис. Адвокат Зеленяка Володимир Мельников сказав, що вважає висловлювання свого підзахисного на російськомовному форумі українського сайту «кухонною розмовою». «Тут немає публічності! Привселюдно, виходить, я повинен публіку зібрати», — заявив Тарас Зеленяк. Як зазначила суддя, в обговоренні на форумі брали участь близько 50 осіб.

Ухвалене рішення суду грунтується на результатах експертизи щодо висловлювань Тараса Зеленяка. Коментарі зберігалися у системному блоці комп’ютера, який вилучено з квартири підсудного 16 лютого 2006 року. Експертиза встановила, що висловлювання Зеленяка «здатні розпалити почуття ненависті і ворожнечі перед групою осіб щодо інших осіб за ознаками статі, національності та раси». Зокрема, у висновку експертизи від 19 квітня 2006 року зазначено, що сказане Тарасом Зеленяком не може двояко тлумачитися з погляду їхнього змісту і сенсу, спрямованого на образу національних почуттів росіян. «Висловлювання Зеленяка спрямовані на формування негативного образу росіян, — йдеться у висновку експертизи. — Окремі висловлювання свідчать про його впевненість у перевазі української нації, чеченців, опосередковано балтійських народів над росіянами. Висловлювання Зеленяка, безумовно, містять спотворені, перекручені уявлення про роль російського народу та росіян в історичному процесі, зокрема він фактично звинувачує у фашизмі всіх представників російського народу».

Сторона захисту ще не визначилася, чи оскаржуватиме вирок. «Ми порадимося з Тарасом, візьмемо до уваги всі обставини і вирішимо це питання», — прокоментував адвокат Володимир Мельников.

Як повідомлялося раніше, 15 лютого 2006 року стосовно 36-річного жителя новосибірського Академмістечка Тараса Зеленяка було порушено кримінальну справу за частиною першою статті 282 Кримінального Кодексу РФ «Розпалювання ненависті або ворожнечі, а отже, приниження людської гідності».

За матеріалами інтернет-видання «Кореспондент»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com