Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОСТАННІЙ БАСТІОН МИТЦІВ

Ми вже писали на сторінках нашого часопису про ситуацію абсурду, що склалася навколо мистецьких галерей на Андріївському узвозі столиці. Акцією «Розтоптане мистецтво» активісти громадського руху ОПОРА і вітчизняні митці висловили рішучу незгоду з тим, що міська влада викидає на задвірки осередки культури. Проти рейдерства на Подолі та в інших районах міста було спрямовано й акцію протесту «Не віддамо Андріївського узвозу!». Вона почалася біля галереї «Ательє Карась» на узвозі, звідки її учасники пройшли ходою до Подільської районної ради. Митці висунули депутатам, які того дня зібралися на сесію, вимогу покласти край свавіллю.

«Такого підлого часу Андріївський узвіз ще не знав, — хвилюється директор Музею однієї вулиці Дмитро Шльонський. — Хоча цей славнозвісний куточок Києва пережив не одну війну й окупацію». Творча громадськість Києва б’є на сполох, закликаючи зберегти культурну інфраструктуру міста, яка створювалася століттями і яку хочуть знищити на кілька днів.

Дмитро Шльонський розповів про гнівні «циркуляри», які надійшли на адресу його музею. Таким чином Подільська райрада заявила співробітникам закладу, що їм час забиратися геть. В акції протесту взяли участь директори галерей — і тих, які вже виселили з узвозу, і тих, які поки що працюють. Тамара Лі, куратор українських та міжнародних проектів, член Міжнародної асоціації арт-критиків «АІСА» зазначає: «Нас планують виселити на Троєщину. Це відомий спальний район міста, до якого, до речі, не так зручно дістатися. Чи будуть відвідувати наші осередки, якщо нас закинуть подалі з «проторених мистецьких шляхів»? На жаль, це не риторичне питання...» Пані Тамара керує арт-центром на Костельній і художньою майстернею, на яку накинула оком столична влада. «За ці два місяці відчайдушного опору я остаточно впевнилася, що в цій країні спрацьовують тільки гроші», — гірко констатує вона.

З-поміж учасників акції протесту було багато відомих особистостей — директор Музею Івана Гончара Петро Гончар, художник Андрій Олександрович-Дочевський, громадський діяч Богдан Горинь. Депутатам у сесійну залу передали листівки з вимогами мітингувальників, проте ніхто до митців так і не вийшов. Ба більше: наступного дня стало відомо, що районна рада таки ухвалила рішення виставити на аукціон приміщення, зокрема і ті, які належать закладам культури. Навіть музична школа на вулиці Сагайдачного потрапила до переліку приречених об’єктів.

Євген Карась, який також очолює Асоціацію діячів сучасного мистецтва, повідомив про створення штабу протидії рейдерству проти культурних закладів столиці і закликав митців і творчих людей не втрачати пильності.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com