Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чи забере Росія свій флот з України?

Росія виведе ЧФ з Криму після закінчення дії відповідної угоди 2017 року. Її подовження не обговорюється. Така була реакція українського зовнішньополітичного відомства на заяви з Росії про те, що флот залишиться в Україні і після визначеного двосторонніми угодами терміну.

В Україні чимало аналітиків вже називають фактичним початком кампанії щодо намірів залишити ЧФ в Криму заяви деяких російських політиків.

Зокрема, колишній багаторічний заступник командувача ВМФ Росії, адмірал Ігор Касатонов заявив, що ЧФ і після 2017 року залишиться в Криму. Понад те, він сказав, що Севастополь залишатиметься головною базою російського флоту стільки, скільки буде потрібно Росії.

Водночас в Україні такі заяви називають безпідставними і стверджують, що 2017 року ЧФ таки буде виведено з Криму. На цьому наголосив перший заступник МЗС Володимир Огризко.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко також заявив, що 2017 рік — це встановлений термін, наразі ж немає розмов про його подовження. Міністр нагадав,  що російська сторона вже вкладає кошти у створення головної бази флоту на Кавказькому узбережжі Чорного моря.

Водночас українська опозиція заявляє про необхідність адаптованого і комфортного перебазування ЧФ на нову базу, і тому говорить про необхідність започаткування вже нині переговорів про деталі такого перебазування.

«Морська» тема стане однією з проблем під час переговорів у серпні президентів України і Росії Віктора Ющенка і Володимира Путіна.

У липні президент України заявив, що розмір орендної плати за базування російського ЧФ змінюватиметься. Адже плата за оренду пов’язана, на думку Віктора Ющенка, з іншими факторами, які впливають на остаточну ціну.

Київ необхідність збільшення орендної плати пояснює ринковими чинниками та відповідними діями Москви щодо збільшення оплати за енергоносії.

Водночас українські посадовці звинувачують Москву в затягування проведення інвентаризації майна ЧФ. Росія, своєю чергою, відкидає такі звинувачення.

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com