Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Американський журналіст видав плани Джорджа Буша стосовно Ірану

Адміністрація Джорджа Буша вирішила змінити свою тактику стосовно Ірану і замість масованого бомбового удару по його ядерних об’єктах має намір застосувати «точкову» військову операцію, повідом­ляє РІА «Новости».

Про це заявив відомий американський журналіст Сеймур Херш, який нині публікує в журналі «Нью-Йоркер» свою нову статтю про підготовку адміністрацією Буша удару по Ірану.

Згадану вище атаку буде подано як «контртерористичну» і спрямовану проти навчальних таборів і баз Корпусу вартових Ісламської революції.

Херш зазначив, що «буде багато крилатих ракет, багато «хірургічних» ударів, також доведеться діяти на землі, оскільки потрібно подавити їхню протиповітряну оборону».

«Ми вдаримо по прикордонних об’єктах і по об’єктах всередині Ірану, де, як ми вважаємо, готують терористів. Така позиція адміністрації», — сказав він.

Джерела Херша в адміністрації Буша і поза нею повідомили йому, що Джордж Буш і його старші радники дійшли висновку про марність намагань Білого дому переконати американську громадськість і союзників США в необхідності завдати удару по іранських ядерних об’єктах.

Журналіст також наголосив, що влітку цього року під тиском віце-президента США Річарда Чейні Білий дім наказав об’єд­наному комітету начальників штабів переписати «запасні» плани військової операції проти Ірану, аби перекваліфіковувати її з військової на «контртерористичну».

Адміністрації Буша, за словами Херша, легко отримати підтримку всередині країни і за її межами саме для «контртерористичної» і «точкової» операції. Яка, своєю чергою, була б спрямована проти Корпусу вартових Ісламської революції і стала б відповіддю на підтримку Іраном повстанців в Іраку.

Херш стверджує, що новий план адміністрації обов’язково підтримають союзники США. Журналіст заявив, що «британці зацікавилися цією ідеєю». Також, за словами Херша, було помічено зацікавленість Австралії та інших країн. «Ізраїльтяни, звичайно ж, з’їхали з глузду від радості», — іронізує журналіст.

Окрім усього іншого, за інформацією Херша, є дані про те, що наприкінці літа адміністрація почала активно укріплювати кадрами «групу, що діяла в структурі ЦРУ, з іранських операцій» і що ця група посилюється аналітиками й експертами — точнісінько так, як восени 2002 року, за півроку до вторгнення США в Ірак».

За словами журналіста, інформацію, якою він володіє, частково підтвердив колишній радник президента США з національної безпеки Збігнєв Бжезинський. Він повідомив, що теж чув у Вашингтоні дискусії про більш обмежені плани Білого дому з бомбардування Ірану.

Зі свого боку адміністрація Буша на всіх рівнях незмінно спростовує твердження про можливість будь-якого військового удару по Ірану. Наприклад, прес-секретар Білого дому Дана Періно у зв’язку з матеріалом Херша повідомила, що «президент вважає, що це питання можна вирішити дипломатичним шляхом».

Зазначимо, що Сеймур Херш вже не вперше виступає з гучним викривальним матеріалом про підготовку адміністрацією Буша удару по Ірану. Своєю чергою, інші спостерігачі вважають, що адміністрація Буша справді працює над якимись додатковими планами такого удару щодо Ірану. І щоразу вона підганяє їх під ситуацію, за якої Білий дім був би готовий до будь-якого можливого розвитку подій.

Також Херш в своїй статті наголошує, що Буш «ще не підписав «наказу про виконання» щодо військової операції в Ірані. Можливо, «його ніколи й не буде підписано».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com