Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Війна за газ триває

Напередодні чергового раунду українсько-російських переговорів про формування ціни на газ Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.

Міністр ознайомив Главу держави з пропозиціями щодо формули ціни на газ і послуги транзиту в 2008 році. Раніше Бойко прогнозував, що 19 — 25 листопада господарчі суб’єкти підпишуть контракти про постачання імпортного природного газу в Україну. 15 листопада на переговорах у Москві Україна і Росія погоджували принципи формування ринкових цін на імпортний природний газ на середньострокову перспективу.

Раніше повідомлялося, що країни ведуть переговори про поетапний перехід до ринкових цін і тарифів при постачаннях газу в Україну і його транзиті по території країни у 2011 році.

З 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України і Росії Це на 36,8% більше за ціну газу, що постачався в 2006 році (95 дол. за тис. куб. м).

На кордоні України і Росії газ у Rosukrenergo купує спільне підприємство Укргаз-Енерго і продає його промисловим підприємствам та теплокомуненерго, а також реалізує його Нафтогазу Україні для потреб населення, ТКЕ і бюджетної сфери.

Цього року Україна не купує газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про постачання через Rosukrenergo 7 млрд куб. м газу в рік, з Казахстаном — 8,5 млрд куб. м газу, а також з Туркменістаном — 42,5 млрд. куб. м газу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com