Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вірус в роті — грип в роботі…

Не встигла зима як слід потішити нас снігом, морозцем, як одразу постала проблема захворюваності ГРВІ, особливо в дітей. Діти хворіють — батьки в розпачі. Група гострих респіраторних вірусних інфекцій нараховує велику кількість агентів. Це риновіруси, аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, віруси грипу, парагрипу тощо.

З-поміж них тільки риновірусів близько 100 різновидів. І здебільшого ГРВІ вражають дітей. Як захистити дитину від захворювання, наша розмова із головним лікарем Київської міської дитячої клінічної лікарні №2, кандидатом медичних наук Ольгою Дзюбою.

— Ольго Леонтіївно, чому з настанням холодів діти починають хворіти здебільшого ГРВІ? Дехто стверджує, що це внаслідок зниженого у цей період імунітету.

— У кожної дитини причини захворюваності різні. Імунітет тут відграє також не останню роль. Проте побутує хибна думка, що причиною частих застудних хвороб є саме знижений імунітет. Вчені різних країн світу, які проводять дослідження вірусних хвороб за допомогою передових технологій, доводять, що у багатьох випадках не імунодефіцит був причиною хвороби. Існує величезна кількість різновидів вірусів, які до того ж постійно видозмінюються. Перехворівши одним штамом вірусу, дитина отримує специфічний імунітет до нього. Однак він є нетривалим і аж ніяк не зможе вберегти від іншого штаму вірусу, не кажучи вже про окремий вид.

Респіраторні віруси в осінньо-зимовий період інтенсивно розмножуються, бо люблять прохолоду та вологість. З настанням холодів діти більше перебувають у приміщеннях, що робить їх вразливими до вірусів, особливо в дошкільних дитячих закладах та школі.

  До речі, батьки досить часто нарікають, що тільки-но відведуть дитину до дитсадка, через три дні у неї вже починається нежить, після чого бувають ускладнення. А згодом батькам говорять, що це не дитсадкова дитина.

– Процес адаптації дитини в дошкільному закладі залежить від багатьох факторів, а насамперед від професійності вихователів. Якщо малюк тільки-но почав ходити до дитсадка, за ним потрібен особливий нагляд. Наприклад, дітей виводять на вулицю на прогулянку. Навіть якщо вони не граються, не бігають –все одно пітніють. Тому, коли малюк вперше прийшов до групи, його обов’язково потрібно оглянути, якщо він спітнів — поміняти білизну, перевдягти. Не всі вихователі цього дотримуються, бо вважають, що за низьку зарплату не зобов’язані цього робити. Потім дитина лягає в холодну постіль і, зазвичай, простуджується.

– Цікаво, а чи висока зарплата у працівників вашого медичного закладу?

– Звісно, низька. Приміром, оклад лікарів-лаборантів становить близько 800 грн. Через це у нашій лікарні бракує медсестер. Штат укомплектовано лише на 80%. У лікарів трішки вища зарплата, але назвати її високою язик не повертається. Однак, не дивлячись на це, поки що вдається зберегти колектив. Наш лікарський склад — на 70% лікарі вищої та першої категорій. Тобто професіонали.

Також при лікарні створено п’ять кафедр від Національного медичного університету імені Богомольця та Академії позадипломної медичної освіти, де проходять практику наші майбутні лікарі, а також підвищують кваліфікацію лікарі з досвідом.

– Кого обслуговує ваша лікарня?

– В основному маленьких киян. Маємо 505 ліжок. Спеціальні відділення кардіології, отоларингології, алергології, травматології, діагностичне тощо. До речі, діагностичне відділення — одне з кращих, бо у ньому лікарі й медсестри з великим досвідом роботи. Керує діагностичним відділенням також професіонал своєї справи Людмила Бондаренко.

За рік наша лікарня обслуговує близько 14 тисяч пацієнтів. У Києві, по суті, три таких великих медичних заклади, які лікують дітей. Перша лікарня, наша й ОХМАТДИТ.

– Наскільки забезпечена лікарня медичними засобами?

– За державні кошти нам надали у повному обсязі шприци, крапельниці, розчинники, перев’язочні матеріали, спирт, рентгенплівку, наркотичні речовини, антибіотики, гормональні препарати. Тобто все, що необхідно для надання допомоги. До слова, у нас лікують безплатно. Батьки не платять, приміром, за ту ж рентгенплівку чи інші ліки. Бувають складні випадки захворювання, коли у нас немає дорогих препаратів, тоді батьки їх купуюють самі, або ж ми допомагаємо їх придбати зі знижкою. Ліки нам також постачають українсько-японське товариство «Дружба» та наші друзі з Німеччини.

- Ольго Леонтіївно, давайте знову повернемося до ГРВІ? Коли передбачається пік захворюваності в Києві?

– Спеціалісти стверджують, що на кінець січня наступного року. Респіраторні вірусні інфекції небезпечні тим, що змінюють мікроекологію носоглотки та верхніх дихальних шляхів. Цим вони створюють умови для активізації мікробів з умовно-патогенними властивостями, які живуть у респіраторній системі і зазвичай нічим не шкодять. Як наслідок, розвиваються різноманітні бактеріальні ускладнення ГРВІ. Здебільшого вони властиві для дітей до 5-річного віку.

- Як впливає ГРВІ на органи респіраторної системи?

- У хворого може розвинутися синусит, етмоїдит, гайморит, отит, аденоїдит, тонзиліт тощо. У кожної десятої дитини вони схильні до рецидивів. Рецидивний отит, наприклад, може призвести до зниження слуху і навіть до порушення в сприйнятті навчальної програми, погіршення успішності. З-поміж усіх ГРВІ найтяжчий перебіг має грип. Він може спричинити пневмонію, трахеїт, крупи (стеноз гортані), інфекційний токсичний шок, загострення хронічних легеневих захворювань — бронхіальної астми, муковісцидозу. Тому на ГРВІ краще все-таки не хворіти.

- Що потрібно робити, аби запобігти вірусним інфекціям у дітей?

- Для цього потрібно підняти рівень специфічного імунітету. Найкращим методом, який зарекомендував себе упродовж ста років, є вакцинація. На жаль, вакцини розроблено лише проти грипу. Проти інших респіраторних інфекцій поки що вакцин немає. Запобігти ГРВІ також допомагають профілактичні заходи — провітрювання приміщень, загартовування, відмова батьків від шкідливих звичок. Бо дослідження довели, що на ГРВІ і їхні ускладнення значно частіше хворіють ті діти, де в сім’ї курять. У сезон респіраторних інфекцій корисно збагачувати раціон харчування вітамінами, фітонцидними засобами (часник, цибуля). Також рекомендується споживати кисломолочні продукти. Вчені довели, що лактобацили та ацидофільні палички, які вони містять, стимулюють вироблення інтерферону.

- Якщо дитина все ж таки захворіла, як її лікувати?

- Спершу звернутися до лікаря, який має призначити медикаментозне лікування. До слова, медикаментозних засобів для лікування ГРВІ у дітей небагато. Основною ж тактикою лікування дітей, особливо до 5 років, є контроль лихоманки та симптоматичне лікування.

- Як контролюють лихоманку?

Не допускають підвищення температури вище 38°С. Якщо у дитини в анамнезі була так звана судомна готовність, потрібно призначати жарознижувальні засоби і за нижчої температури. Наші закордонні колеги доводять, що жарознижувальні засоби хворим дітям слід застосовувати регулярно (тричі на день), незалежно від того, на скільки градусів підвищується температура. Вони пояснюють це тим, що тяжкість перебігу ГРВІ здебільшого обумовлена саме високою температурою.

- Які особливості симптоматичного лікування ГРВІ у дітей?

- Симптоматичне лікування спрямоване на те, щоб зменшити або полегшити такі прояви ГРВІ, як кашель та нежить. Для цього існує дуже багато медикаментозних препаратів. Лікуючи кашель у дітей, слід намагатися сприяти розрідженню і відходженню слизу, тобто призначати муколітики та відхаркувальні засоби. Не застосовуйте засобів для припинення кашлю, який вважається захисним симптомом під час ГРВІ.

Метою лікування нежиті в дітей є відновлення носового дихання. Для цього застосовують місцеві деконгестанти. Дітям краще використовувати краплі у вигляді олійних розчинів, але не довше чотирьох днів. Обов’язковою умовою ефективного лікування ГРВІ у дітей є споживання великої кількості рідини, бо на тлі високої температури може виникнути зневоднення.

Віталій Садко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com