Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Азаров звинувачує Світовий банк

Міністерство фінансів звинуватило Світовий банк у «штучному заниженні» позицій України в рейтингу привабливості податкової системи в щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу «Doing Business-2008». Як повідомляє «Комерсант-Україна», оприлюднений понад два місяці тому, рейтинг підготувала аудиторська компанія Pricewaterhouse Coopers (PWS) на замовлення ВБ.

Україна в рейтингу посіла 139-те місце з 178, знизивши за рік свої позиції на 11 пунктів, а в розділі «Сплата податків» — 177-те місце.

У повідомленні Мінфіну вказується, що аудитори PWS під час визначення позицій України в рейтингу складності податкової системи для ведення бізнесу «припустилися помилки в кожному з трьох показників, що використовувалися для її оцінки».

У міністерстві стверджують, що кількість платежів на рік становить не 99, а 45, бо українські підприємці мають можливість використовувати електронну форму декларування, що не враховано ВБ.

До 4 грудня 231 тис., або 27,4%, платників подавали звітність в електронному вигляді. Тому в рейтингу за критерієм «кількість платежів» Україна має займати 136-те місце, а не 176-те, як у звіті ВБ. У Мінфіні також підрахували, що на «ведення, складання і подачу податкової звітності» підприємці витрачають не 2085 годин у рік, а тільки 550. Перегляд цього показника дав би змогу Україні посісти 156-те місце в рейтингу замість 177-го.

У Мінфіні запевняють, що Світовий банк завищив і загальну ставку оподатковування — 57,3% від прибутку, тоді як реальний показник — 55,6% (можливе зростання у рейтингу з 145-ої до 144-ої позиції).

Ці розрахунки дали змогу Мінфіну заявити, що загальна позиція України в податковому рейтингу має бути на десять рівнів вищою (167-ме місце). А після ухвалення Податкового кодексу ще вище — на 36 позицій: скорочення часу на ведення податкової звітності до 246 годин (90-те місце), податкового тягаря — на 0,7% — до 54,9% (зростання у рейтингу на 1 позицію — до 143-ої).

Радник в. о. першого віце-прем’єра, в. о. міністра фінансів Миколи Азарова Віталій Лук’яненко запізнілу реакцію Мінфіну на результати дослідження пояснив тим, що міністерство «тільки нещодавно їх офіційно отримало». Попередній рейтинг 2006 року Мінфін не коментував, зазначає видання.

Радник Світового банку Мартін Райзер повідомив, що не може коментувати думку Мінфіну, бо перебуває за кордоном.

Експерти кажуть, що, реагуючи на дослідження Doing Business-2008, у Мінфіні намагаються поліпшити імідж відомства, акцентуючи увагу на менш значних аспектах звіту, при цьому залишаючи без коментарів проблемні питання, наприклад, адміністрування податків і вплив на цей процес фіскальних органів.

Як говориться в статті, Мінфіну невигідно говорити про проблеми адміністрування, бо доведеться визнати факт «ручного» виконання бюджету.

«Українська правда»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com