Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Виявлено ліки від слабоумства

Кавові зерна містять компонент, здатний запобігти слабоумству, зокрема хворобі Альцгеймера. Дослідники Університету Цукуба (Японія) виявили, що хлорогенова кислота, яка входить до складу кави, оберігає клітини головного мозку від руйнування. Під час експериментів над мишами вчені з’ясували, що цей ефір сприяє відновленню пам’яті. Гризунів, у яких була порушена пам’ять і здатність орієнтуватися в просторі, кидали в басейн, щоб вони самі знаходили місце для виходу з води. Незважаючи на багаторазове повторення цієї процедури, миші не могли запам’ятати короткий шлях до порятунку. Після цього тваринкам разом з рідиною стали давати хлорогенову кислоту, і через сім днів у них з’явилися ознаки поліпшення. На 30-й день вони випливали з басейну нарівні зі здоровими мишами.

Хвороба Альцгеймера — один з найпоширеніших видів прогресуючого слабоумства, що починається у людей похилого віку. Хвороба проявляється в поступовому розладі психіки через руйнування клітин головного мозку, у яких накопичується патологічна форма білка — бета-амілоїда. За словами японських вчених, хлорогенова кислота дає змогу клітинам довше протистояти цьому протеїну.

Хлорогенова кислота є лише у свіжих кавових зернах. Під час обсмажування вона зникає. Ця речовина також міститься в картоплі та моркві.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com