Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Під знаком зовнішнього оцінювання

Міністр освіти Іван Вакарчук та директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук провели прес-конференцію.

Прес-конференцію в інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» 14 лютого Міністра освіти і науки України Івана Вакарчука, а також директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука було присвячено проведенню зовнішнього незалежного оцінювання випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти в 2008 році.

Міністр нагадав, що з 2008 року вступ до всіх без винятку українських ВНЗ, незалежно від їх підпорядкування та форми власності, здійснюватиметься за результатами тестування, відображеними у відповідних сертифікатах. Кожен потенційний вступник повинен до 20 лютого зареєструватися за місцем навчання або в місцевих органах управління освітою за місцем проживання. Реєстрація нинішніх одинадцятикласників здійснюється за місцем навчання, а випускників попередніх років — в органах управління освітою за місцем проживання.

Іван Вакарчук наголосив, що впровадження національної системи незалежного зовнішнього оцінювання є чільним пріоритетом освітньої політики Уряду в цілому, й МОН зокрема — відповідно до Указу Президента України від 4 липня 2005 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні», Програми діяльності Кабінету Міністрів України «Український прорив: для людей, а не політиків» і відповідних урядових постанов.

Системи зовнішнього оцінювання функціонують у більш ніж 150 країнах світу, зокрема практично в усіх країнах Європи.

Впровадження стандартизованого тестування в Україні під час вступу до вищих навчальних закладів розпочалося з ініціативи провідних університетів у 1999 році. У 2001 році Міністерство освіти і науки України, Академія педагогічних наук України та міжнародний фонд «Відродження» започаткували спільний експериментальний проект «Незалежне тестування». У процесі його здійснення (2002 — 2005 роки) розроблялися та апробувалися тестові технології для зовнішнього незалежного оцінювання. У 2006 році зовнішнім незалежним оцінюванням було охоплено більш як 41 тисяча випускників шкіл, із яких студентами вищих навчальних закладів стали 10 тисяч осіб. У 2007 році зовнішнє тестування пройшли 117 тисяч випускників загальноосвітніх шкіл (26% від їхньої загальної кількості). 39 тисяч абітурієнтів, що складали тести, стали студентами вищих навчальних закладів.

Зовнішнє оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти здійснює Український центр оцінювання якості освіти, створений у 2006 році, та дев’ять регіональних центрів оцінювання якості освіти, в яких працює близько 300 осіб.

Іван Вакарчук наголосив, що у 2008 році очікується 500-530 тисяч учасників зовнішнього оцінювання, яким буде запропоновано 1-3 тести із 11 предметів. Для учасників зовнішнього оцінювання, які навчалися мовами національних меншин, у 2008 році тести будуть перекладені російською, польською, румунською, угорською, молдавською, кримськотатарською мовами.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зупинився на технологічних особливостях вступної кампанії до вищих навчальних закладів України 2008 року, зокрема на умовах реєстрації та проведення незалежного зовнішнього оцінювання.

На телебаченні й радіо демонструються відео- та аудіоматеріали соціальної реклами, в обласних та районних газетах — матеріали, що роз’яснюють Умови прийому до ВНЗ 2008 року; кожна школа отримала інформаційні плакати та необхідну кількість довідників і буклетів про систему незалежного оцінювання. В УЦОЯО працює безплатна телефонна «гаряча лінія» за номером 8-800-502-43-30 та спеціалізований веб-сайт www.testportal.com.ua. Працівники центру щоденно надають близько 300 консультацій.

У МОН розроблено заходи щодо підготовки і проведення вступної кампанії 2008 року до вищих і професійно-технічних навчальних закладів, створено оперативний штаб «Вступна кампанія-2008».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com