Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газ за $321?

Україна погодилася з тим, що ціна російського газу, спожитого в січні-лютому 2008 року, складе $321 за тис. куб. м, пише «Комерсант-Україна».

У розпорядженні видання опинилася угода, підписана 6 березня заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігорем Діденком, а також виконавчими директорами «РосУкрЕнерго» Дмитром Глебко і Костянтином Чуйченко (член правління «Газпрому»).

Документ з’явився після того, як була урегульована криза, яка виникла в газових відносинах Росії й України і вилилася в тимчасове обмеження постачань.

За угодою НАК купує постачений у січні-лютому «РосУкрЕнерго» російський газ за $321 за тис. куб. м. В угоді відсутній пункт про продаж газу «Нафтогазу» через «УкрГаз-Енерго». Таким чином, це перший контракт, підписаний за останні три роки «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго» напряму.

Обсяги закупівель не наводяться. Представник «Газпрому» Сергій Купріянов уточнив, що це залишається предметом переговорів, висловивши одночасний подив ціною: сама російська монополія говорила про $314,7 за тис. куб. м.

Інше джерело «Комерсанта» у «Газпромі» пояснило, що може йтися як мінімум про 4 млрд із 9,1 млрд куб. м., у цілому постачених Україні. Ще 5,1 млрд куб. м. будуть зараховані як постачання середньоазіатського газу по $179,5 за тис. куб. м. У результаті середня ціна на газ для України в січні-лютому складе біля $240 за тис. куб. м.

Утім, голова управління зі зв’язків із громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський сказав виданню, що йому про угоду нічого не відомо.

«Офіційні переговори між «Нафтогазом» і «Газпромом», у ході яких будуть вироблені договірні відносини, почнуться 12 березня. До цього ніякі контракти як офіційні розглядатися не можуть», — сказав він.

Джерело видання в Мінпаливенерго, яке брало участь у переговорах 5 березня, пояснило, що погодитися з закупівлями російського газу запропонував Діденко. «Він одразу сказав: ми готові на будь-яку ціну за умови, що з ринку заберуть «УкрГаз-Енерго» (СП «РосУкрЕнерго» і «Нафтогазу», яке продає газ на внутрішньому ринку України)».

Сам Діденко відмовився прокоментувати дану інформацію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com