Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯК НЕ ДОПУСТИТИ «ГАЗОВОЇ ВІЙНИ»

Хоча проблеми України з російським газом і проблеми Росії з перевезенням його через українську територію ще не вирішені, політичні відносини між двома країнами повинні покращати після того, як відбудеться другий тур президентських виборів, намічений на 7 лютого. Незалежно від того, хто виявиться переможцем, можна бути упевненим, що новий президент буде менш антагоністичнщ настроєний по відношенню до Москви, чим нинішній — Віктор Ющенко.

Проте, хоча цього року «газової війни» між країнами вдалося уникнути, із-за внутрішніх проблем минулі такі війни залишилися незавершеними. «Нафтогаз», непрореформована і обкладена великими податками національна нафтогазова компанія України, ймовірно не зможе розплатитися за імпортні товари.

Українська промисловість, змучена світовою економічною кризою, ледве зможе заплатити підвищену ціну за паливо. «Газпром» же, сам ледве в змозі витримувати важкі удари рецесії, не буде готовий йти ні на які поступки.

Після «газової війни» січня 2009 року проблема з імпортом газу на Україну перетворилася на проблему з грошима. Українська держава довірилася «Нафтогазу», а Міжнародний валютний фонд — українській державі. За оцінкою МВФ, робочий дефіцит «Нафтогазу» склав трохи менш, ніж $3 млрд; ця сума була включена керівництвом фонду в загальний фіскальний дефіцит.

Без допомоги фонду «Нафтогаз» точно не зміг би розплатитися по рахунках за газ, ввезений минулого року, на суму більше шести мільярдів. Центральний банк перевів гроші з валютних резервів України на рахунки «Нафтогазу», щоб жоден платіж точно не був пропущений.

Цього року ціни на газ в Європі небагато знизяться услід за ціною, що впала, на нафту. Але якщо, відповідно до прогнозів, нафта коштуватиме близько $70 за барель, то ввезення необхідного Україні газу обійдеться більш ніж в дев’ять мільярдів. Звідки візьмуться ці гроші? Або МВФ прийме політично мотивоване рішення продовжити борг ще на рік, або Росія поступиться в ціні, чого вона, швидше за все, не зробить, якщо не отримає чого-небудь натомість.

Віктор Янукович закликав переглянути умови контрактів на постачання газу. «Базова ціна», що встановлена в старому контра­кті і ймовірно відображає європейський рівень цін, схоже, на десять відсотків вище, ніж повинна бути.

Цього року за ініціативою прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна були тимчасово зняті обтяжливі штрафи за неотримання квотованих на місяць об’ємів, вписані в контракти на додаток до стандартних для цієї галузі параграфів про неустойки за непридбання. А чи не можна відмінити їх зовсім?

Головна проблема України полягає в тому, що споживання газу характеризується великим марнотратством. Подібно до Росії, нам дісталося в спадок енергоємна промисловість, яку складно модернізувати. На відміну від Росії, яка сидить на вуглеводнях Україна змушена купувати газ вже за європейською ціною.

Економічна криза завдала спустошуючого удару по українській промисловості, чв результаті — знизився попит на газ з боку найнадійніших клієнтів «Нафтогазу». Якщо хтось покриє брак фінансування «Нафтогазу», то газова угода цього року може привести до настання тривалого миру. Західні держави могли б, виходячи зі своїх власних політичних інтересів, простимулювати МВФ зробити це, а російські лідери могли б простимулювати кредиторів зробити те ж саме, виходячи з своїх інтересів.

Звичайно, угода розвалиться, якщо «Нафтогаз» не заплатить за рахунками. Якщо на повторних переговорах з приводу невдалого для України контракту розгоряться політичні спори буде ще гірше. Проблема проте, не тільки в політиці, але і в комерційних відносинах. Для «Газпрому» понижена ціна для України і Білорусії, не говорячи вже про ціну на внутрішньому ринку, теж означає великі неотримані прибутки. «Газпром» теж постраждав від рецесії. Одного разу прив’язавши ціну на газ для України до європейського рівня, «Газпром», швидше за все, буде зубами і кігтями триматися за збереження такого порядку. Також корпорація разом зі своїми європейськими клієнтами лобіюватиме трубопровід Nord Stream, який, хоч і не замінить собою транзитні маршрути через Україну, все ж таки пом’якшить негативні наслідки перебоїв з постачаннями для «Газпрому», що не дозволить Україні користуватися своїми трубами як козирем в торгах.

Однією з головних причин «газових воєн» була залежність України від російського газу і Росії — від транзитних маршрутів через Україну. Якщо обидві ці залежності підуть на спад, можливо, на зміну війнам прийде «газовий мир».

За матеріалами зарубіжної преси

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com