Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗДОРОВ’Я СУЧАСНОЇ ЖІНКИ

Як ви думаєте, від чого залежить здоров’я сучасної жінки? Думаєте, від рівня медичного обслуговування? Або від генетики? Ні те, ні інше. Статистика свідчить, що наше з вами здоров’я багато в чому залежить від способу життя і правильного ставлення до себе. Не вірите? Тоді звернемося до фактів.

Від чого залежить здоров’я?

Вивчаючи частоту захворювання на рак молочної залози, фахівці відзначили цікаву закономір­ність. Виявляється, в країнах Південно-Східної Азії цей страшний діагноз ставлять 16–18 жінкам на 100 тисяч населення. В Україні — 50–60-ти. Якщо узяти Європу в цілому, то тут цифри ще вищі — 80–90 чоловік на 100 тисяч населення, а в Америці — 100–120. Дивно, чи не так? Адже в Америці і Європі рівень медичного обслуговування значно вищий, ніж в Україні або Південно-східній Азії. Та і генетика тут ніби ні при чому. Тоді в чому ж справа?

Від медицини залежить не більше 15 % людського здоров’я. Все інше — спадкова схильність, стан навколишнього середовища, але найголовніше — спосіб життя і ставлення до себе. Ще академік Вернадський (перший президент української академії наук) стверджував, що наші думки — погані і хороші — не проходять безслідно. Навіть пусті розмови про насильство або маніяка десь накопичуються. Вся ця негативна інформація, емоції і переживання надовго залягають в люд­ській пам’яті. І якщо ми не зможемо з ними впоратися, тобто переварити, пробачити і відпустити, вони почнуть позначатися на здоров’ї, адже нервова система дуже тісно пов’язана з імунною. У науковій літературі описано безліч випадків, коли негативні або позитивні емоції спричиняли важкі хвороби і смерть. Наприклад, у спортсменів перед змаганням (або відразу після нього) спостерігався синдром вторинного імунодефіциту — людина настільки нервувала, що його імунітет повністю падав. Адже саме імунна система захищає нас від розвитку ракових клітин. Отже, вчені вважають, що в основі здоров’я лежить правильний спосіб життя і позитивне мислення.

Що робити, щоб не захворіти?

Перш за все, потрібно стежити за своїм душевним станом, від якого залежить левова частка нашого здоров’я. Життя повне сюрпризів (не завжди приємних), але це ще не причина зневірятися і втрачати надію, вихід з ситуації обов’язково знайдеться, потрібно лише спробувати його знайти. Одним в цьому допоможе бесіда з психотерапевтом, іншим — сповідь у церкві, третій знайде віддушину в добродійності, а хтось знайде сенс життя в живописі або літературі. Головне — не опускати рук і боротися з нудьгою і відчаєм.

Після досягнення 30 років кожна жінка повинна регулярно (раз на півроку) відвідувати гінеколога, маммолога і ендокринолога. Такі профілактичні візити дозволять стежити за станом свого здоров’я і, якщо потрібно, вносити корективи на тому етапі, коли хворобу ще можна попередити.

Мінімальна фізична активність дуже важлива, оскільки дозволяє нормалізувати гормональний фон, позбавитися від негативних емоцій, поліпшити обмін речовин. Причому для цього зовсім необов’язково бігати багатокілометрові кроси. Достатньо хоч би 40 хвилин в день здійснювати прогулянки на свіжому повітрі, замість ліфта підніматися сходами і 20 разів віджиматися від підлоги.

Неправильне харчування, захопленням копчениною, солодощами, борошняними виробами і тваринними жирами, може стати провокатором обмінних порушень. А порушення обміну речовин — одна з причин розвитку онкологічних захворювань. От чому так важливо стежити за своїм харчуванням, віддаючи перевагу свіжим фруктам і овочам, нежирним сортам м’яса, рибі і молочнокислим продуктам.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com