Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рентген зубів і щитовидка

Дентальні рентгенограми можуть значно збільшувати ризик раку щитовидної залози, попереджають науковці. Пацієнти, які проходили цю процедуру більше 10 разів, у п’ять разів частіше зустрічаються з цією недугою.

Вчені застерігають, що застосування рентгенографії зубів задля профілактичної перевірки, або під час реєстрації нових пацієнтів, що нині є звичною практикою в дантистів, може бути вельми небезпечним, повідомляє The Daily Mail.

Рівень раку щитовидної залози за останні 30 років зріс вдвічі. Науковці звертають увагу на те, що потенційна небезпека дентальних рентгенів геть не бралася до уваги.

«Наше дослідження загострює увагу на тому, що, що рентген грудей або органів, що розташовані вище, зубний рентген мають призначатися тоді, коли пацієнт має специфічну клінічну потребу, а не як частина рутинної перевірки або реєстрації в дантиста», — каже дослідник з Медичної школи Брайтона та С.Мемон. Фахівці підкреслюють необхідність захисту від шкідливого опромінення щитовидної залози па­цієнтів. Для цього вони закликають обов’язково застосовувати свинцевий комір або нагрудник під час рентгенографії.

Дослідники опитали 313 осіб, хворих на рак щитоподібної залози, й таку ж кількість добровольців щодо того, скільки разів їм робили рентген.

Виявилося, що в чоловіків та жінок, які витримали до чотирьох дентальних рентгенограм, ризик захворіти є вдвічі більшим, аніж в тих, хто жодного разу не зазнавав опромінення.

Результати дослідження, опубліковані у журналі Acta Oncologica, є дуже значущими, вважають науковці, попри те, що під час нього вони покладалися на спогади пацієнтів, а не на медичні записи.

Підтверджують гіпотезу дослідників й попередні дані про зростання захворювань на рак щитовидної залози серед дантистів, їхніх асистентів й рентгенологів, які дали привід припустити, що багаторазові низько дозовані опромінення можуть бути шкідливими.

Доктор Мемон, який проводив дослідження у співпраці з фахівцями з Кембріджу та Університету Кувейта наголошує на необхідності проведення повторного дослідження, з урахуванням точних задокументованих відомостей щодо частоти та дози опромінень.

У найбільшій небезпеці опиняються ті пацієнти, яким рентгенограми виконували 10 або більше разів — їхні шанси захворіти на рак зростають у 5,4 рази. «Кількість рентгенів, що використовується у стоматологічній практиці у Великобританії, значно зменшена в останні роки, й дози від сучасного обладнання вкрай невеликі», — заперечує керівник Британської фундації здоров’я зубів доктор Н.Картер. Також британські дантисти звертають увагу на те, що дослідження проводилося у Кувейті, де рівень раку щитовидної залози є значно вищим, аніж у Великобританії, до того ж, невідомо, яке саме рентгенівське обладнання використовувалось.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com