Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дефіцит наростатиме

Світові ціни на продовольство піднялися в січні до рекордної відмітки за відомостями Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН — ФАО, повідомляє прес-служба українського уряду.

Індекс цін ФАО, який включає 55 видів продовольчих товарів, склав 231 пункт, що на 3,4% більше, ніж в грудні. Він росте вже сьомий місяць підряд.

У січні дорожчали усі товари, що входять в індекс, за винятком м’яса. При цьому індекс зернових продуктів досяг 245 пунктів, що відбиває зростання цін на пшеницю. Великим її експортером є Австралія, яка переживає сильні повені.

Економісти відмічають, що частково на дорожчання вплинула і ситуація в Росії, яка через посуху припинила експорт зерна, що зумовило зростання цін на пшеницю і, відповідно, на інші категорії харчових продуктів.  Індекс цін на м’ясо стабілізувався на відмітці 166 пунктів. Вважається, що підвищення цін на їжу стало найважливішою причиною масових протестів в Тунісі, Єгипті, Алжирі. Антиурядові виступи в цих країнах перекинулися на інші країни регіону. Глава Всесвітнього банку Роберт Зеллік призвав світових лідерів «поставити продовольство на перше місце» і замислитися, нарешті, про проблему нестабільності цін на нього. «Ми надалі матимемо справу з ширшою тенденцією зростання цін на сировину, включаючи ціни на продовольство», — підкреслив він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com