Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Здоров’я хребта

Від стану хребта залежить здоров`я всього організму. Часта мігрень, застійні явища у ділянці малого тазу або «пустування» печінки можуть бути наслідком проблем в якомусь з його відділів.

Потрібно визнати, що нерідко ми самі провокуємо їх виникнення — звикаємо сутулитися, сидіти нога на ногу, ходити з опущеною головою і носити взуття на дуже високому каблуці.

Не допустити проблему простіше простого!

На щастя, уникнути сумного сценарію і зберегти здоров`я спини в наших силах. Незалежно від місця і часу, ти можеш створити для неї комфортні умови. Запорука успіху — постійність, систематичність і, звичайно ж, любов до себе. Позитивні результати не примусять себе чекати!

Удома. Купи ортопедичний матрац і подушку — вони забезпечать правильне положення тіла під час сну, повноцінне розслаблення м`язів і поліпшення кровообігу. Як результат — міцний сон, повноцінний відпочинок і здорова спина.

Після пробудження присвяти пару хвилин «ледачій» гімнастиці. Для цього уяви себе кішкою — неспішно, із задоволенням потягнися в різні боки, зроби декілька м`яких обертань стопами і кистями, обережно розімни шию і комірну зону. Дуже скоро «котяча» розминка увійде до звички, пробудження стане легким і приємним, а тіло — гнучкішим і рухомішим.

На роботі. Якщо велику частину часу доводиться сидіти, постарайся робити це правильно. Довго перебуваючи в сидячому положенні, ми автоматично трохи «осідаємо», що призводить до зайвої напруги поясниці. Щоб ослабити цей тиск, спину потрібно тримати прямо, підтягши живіт і розпрямивши плечі. Звикнути до такої пози можна за допомогою м’яча — просто заміни ним офісне крісло. Ніякого чарівництва: щоб утриматися на м`ячі, хочеш не хочеш, доведеться сидіти правильно. Кожну годину роби легку розминку: встань спиною до кута стіни, обхопи його лопатками і, не відриваючи ступні від підлоги, потягнися вгору.

Завжди у відмінній формі!

Якщо ти працюєш не фітнес-тренером, недолік руху доведеться компенсувати. Краще за все — за допомогою спорту. Ідеальні варіанти фітнесу для спини — плавання, аквааеробіка, йога і пилатес.

Плавання і аквааеробіка. Секрет їх цілющої дії — виштовхуюча сила води. Вона створює відчуття легкості і невагомості, виключає перенапруження хребта, суглобів і сухожиль і мінімізує ризик отримання травм. Зате м`язи у воді працюють в повну силу! Крім того, вода — ідеальне середовище для відпочинку і розслаблення, адже вона володіє здатністю змивати негативні емоції і стрес. Для відчутного ефекту водним процедурам потрібно приділяти дві-три години в тиждень.

Масаж. Ідеальне доповнення до фітнесу. Залежно від цілей, пробуй різні його види. Класичний оздоровчий допоможе «поставити на місце» спину. Постійно його робити не потрібно — достатньо 10-денного курсу двічі в рік. Головна умова — кваліфікований масажист. Для ефекту розслаблення і зняття стресу відмінно підійде екзотичний масаж — наприклад, тайський, стоунтерапія (масаж теплими каменями) або масаж із застосуванням мішечків, наповнених сумішами цілющих трав.

Але пам`ятай: регулярні курси масажу не виключають спорт і гімнастику, м`язовий корсет необхідно підтримувати у формі завжди! Тобто — щодня потрібно робити зарядку.

Зони підвищеного ризику

Стеж за поставою! Можна скористатися перевіреним методом наших прабабусь. Далеко від цікавих поглядів постав на голову товсту книгу і пройдися по квартирі. Енциклопедичний словник підійде ідеально! Можна ускладнити вправу: на книгу поставити склянку з водою і спробувати пройтися на носочках, не проливши ні краплі! Є і інший спосіб — просто уяви, що до верхівки прив`язана нитка, за яку хтось тягне вгору. Цей метод допоможе виробити царствену поставу, яка дуже скоро стане звичним положенням твого хребта. А якщо у тебе удома є турнік, виси на ньому щодня, поволі піднімаючи ноги під прямим кутом — заразом підкачаєш м`язи преса.

Не піднімай важке! Хоча наш опорно-руховий апарат здатний витримувати чималі навантаження, не потрібно цим зловживати. Лікування остеохондрозу обійдеться значно дорожче, ніж оплата праці вантажників. Не піднімай ваги більше за 10 кг, а якщо доводиться носити покупки з супермаркету, придбай спеціальну сумку на коліщатках. А ще краще — доручи закупівлі продуктів коханому: він цілком здатний з цим упоратися.

Плавна хода. Стопа повідомляє наш мозок, як слід зробити наступний крок і змінити положення тіла. Стеж за станом своїх ступень: навіть легка кульгавість, викликана незручним тісним взуттям, мозолями, потертостями або натоптишами, впливає на твою ходу, отже, і на навантаження хребта. Крім того, обов`язково тренуй м`язи стопи, піднімаючи пальцями носову хустку і катаючи по підлозі качалку — хоч би двічі в тиждень. Удома частіше ходи босоніж, на носочках і п`ятах. А взуття на дуже високому каблуці (від 4 см) носи якомога рідше і не більше 2 годин підряд.

Задоволення і релакс

Центри краси пропонують комплексні програми, які одночасно оздоровлюють спину, знімають стрес і покращують стан шкіри. Як правило, сеанс такої терапії триває півтори-дві години. Приємна музика, мерехтіння свічок і приглушене світло створюють затишну атмосферу, а спеціальні засоби на основі цілющих ароматичних олій і рослинних компонентів розслабляють м`язи, знімають напругу і біль. Spa-комплекс складається з пілінгу, розслаблюючого масажу, нанесення маски і крему. Фахівці стверджують, що ефект від таких процедур рівносильний поїздці на курорт.

Не допусти захворювань

Ці дві недуги частіше за інших викликають біль в спині. Прийми заходи профілактики!

Остеохондроз — зміна структури міжхребцевих дисків. Ознаки — болі у ділянці хребта (у шиї, потилиці при грудному і шийному остеохондрозі, у ділянці поясниці — при крижовому і поперековому), обмеження його рухливості, хрускіт у шиї.

Методи профілактики: зміцнення м`язового корсета, йога.

Остеопороз — захворювання, пов`язане з порушенням обміну речовин: кістки стають крихкими. Після 50 років частіше зустрічається у жінок.

Методи профілактики: їж достатньо продуктів, що містять кальцій, — сиру, риби. Якщо у тебе є спадкова схильність до захворювання, твої види спорту — плавання, лижі, ковзани, велотренажер.

Пілатес для хребта

Цей комплекс зміцнює м`язовий корсет, формує поставу, усуває болі, викликані стресом. Ефект ти помітиш вже через 8-10 занять. За умови, що кожну вправу повториш 10-15 разів.

1. Ляж на спину, поволі підніми коліна до грудей, після цього випрями ноги, обхопи їх руками, потягнися. Прийми початкове положення, розслабся.

2. Лежачи на животі, підведи голову, на вдиху обхопи руками кісточки, прогнися.

3. Закинь ногу на ногу в положенні сидячи. Ліва рука — на лівому коліні. Права — за спиною. Натискаючи ліктем на коліно, прагни заглянути за спину.

4. Стоячи рачки, по черзі піднімай ноги в боки паралельно підлозі так, щоб кут з корпусом складав 90°.

5. З цього ж початкового положення по черзі піднімай ноги вгору.

6. Ляж на спину, підтягни коліна до грудей, підборіддя притисни до грудей. Перекочуйся вперед-назад.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com