Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В очікуванні інвестицій

Інвестиційний клімат в Україні залишається досить важким через велику кількість законодавчих, регуляторних і адміністративних перешкод.

Таку думку висловив провідний радник ЄБРР Антон Усов в ексклюзивному коментарі Інституту Горшеніна в ході експертного опитування «Інвестиційна привабливість України після підписання договору про Зону вільної торгівлі з ЄС» у рамках річної програми Інституту «УКРАЇНА-РОСІЯ-ЄС”.

“В умовах сучасного ринку Україна повинна дуже сильно турбуватися тим, як відноситися до інвесторів і вітчизняним, і зарубіжним. Тому що в регіоні є ціла низка країн, які є прямими конкурентами України. Ці країни, безумовно, відтягнуть на себе ресурси як Європейського банку, так і власні. А дефіцит іноземних інвестицій, і взагалі будь-яких прямих інвестицій, закінчується дисбалансом економіки. Це, напевно, найважливіше. Тому що надто багато законодавчих, регуляторних, адміністративних перешкод, про це ми говорили на зустрічі з президентом, це те, що сказали інвестори. Ще одна річ, про яку президент не говорив, — якщо подивитися на структуру проектів, які реалізуються у фінансуванні Європейського банку, то кількість цих проектів до певної міри виросла, але об’єм індивідуальних проектів зменшився. Це означає, що інвестори стали обережніше. Одна з причин — наслідки кризи, які до кінця не подолані. Друга причина — це те, що все ж клімат і умови ведення бізнесу в Україні залишаються такими, що виходити з великими проектами зараз далеко не усі відважуються», — вважає експерт.

На його думку, інвестиційна привабливість України не сильно зміниться після підписання договору про Зону вільної торгівлі з ЄС: «Це зовнішній чинник, який сприятиме. Але разом із зовнішнім чинником є маса внутрішніх. Зрозуміло, це деяка зовнішня кон’юнктура (наприклад, Україна є членом СОТ). Є якісь внутрішні речі, які в країні потрібно поміняти. Тому що привабливість — це, передусім, те, про що усі інвестори говорять: привабливість складається з суми чинників. Вступ до ЄС перше. Друге, врахуйте, що ці речі не відбуваються автоматично. Вступ в будь-яку організацію такого масштабу вимагає цілого ряду дій, що погоджують, навіть жертв і консенсусу з боку усіх, хто залучений до справи. Тому це не станеться завтра і не станеться автоматично».

Антон Усов вважає, що російські інвестори не стануть виключенням і їх інтерес до України тільки зростатиме.

«Україна є важливим ринком і для російських інвесторів теж. У відомому сенсі російським компаніям легше працювати тут психологічно, хоча, звичайно, різниця є.  Є речі на кшталт Митного союзу, які визначають структуру інвестицій і визначають структуру активності або інтенсивності діяльності компаній на ринку. Говорити про те, що Україна стане повноправним членом Європейського Союзу і усіх європейських хартій, які з цим пов’язані, що у такому разі, безумовно, обмежуватиме діяльність російських компаній, не можна», — відмітив експерт.

Провідний радник ЄБРР підкреслив, що це не станеться завтра, це не станеться післязавтра, це більш менш віддалена перспектива. «А доки усі ці речі, які відбуваються, ніяк не вплинуть на роботу ні російських, ні інших інвесторів. Я ще раз підкреслю, що у разі, якщо усі питання вирішуватимуться позитивно, і Україна виконуватиме усі вимоги, це дійсно поліпшить клімат, це буде добре для будь-яких інвесторів», — підсумував експерт.

УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com