Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРОБЛЕМИ З ПОТОКАМИ

Президент РФ Дмитро Медведєв і канцлер ФРН Ангела Меркель провели в Ганновері міждержавні консультації.

Однією з головних тем переговорів стане можливість будівництва третьої нитки газопроводу Nord Stream з Росії в Німеччину по дну Балтійського моря. Москва хоче скористатися згортанням атомної промисловості в Європі і наростити постачання газу на ринки ЄС. Розширення ж Nord Stream було потрібно, щоб компенсувати ту, що пробуксувала з проектом South Stream, реалізація якого затягується через позицію Туреччини. Втім, експерти і навіть німецькі чиновники сумніваються в доцільності проекту.

Про те, що на переговорах в Ганновері Дмитро Медведєв може запропонувати Ангеле Меркель ідею прокладення третьої нитки газопроводу Nord Stream, розповіло високопоставлене джерело в російській делегації. За його словами, йдеться про першу презентацію цієї ідеї ключовому європейському партнерові Росії в газовій сфері.

Той факт, що тема Nord Stream сьогодні обговорюватиметься, напередодні підтвердив і помічник президента Росії Сергія Приходько: «Зважаючи на прийняті у ФРН рішення про повне згортання ядерної галузі до 2022 року, відкриваються нові можливості для нарощування взаємодії в енергетичній сфері. У тому числі із задіюванням потужностей «Північного потоку».

Про можливість прокладення третьої нитки Nord Stream уперше заговорив російський прем’єр Володимир Путін. У минулу п’ятницю, зустрічаючись з робітниками Магнітогорського металургійного комбінату, він заявив, що найближчим часом ринок для продукції комбінату забезпечений: «Зараз будуватиметься друга нитка газопроводу по дну Балтійського моря, Nord Stream. На черзі — «Південний потік», а може бути, ще одна черга «Північного потоку».

Учасники проекту Nord Stream доки не в курсі ініціативи Москви. «В даний момент ми будуємо дві паралельні нитки газопроводу і прокладати третю не плануємо», — заявила представник оператора проекту Nord Sream AG Наталія Воронцова. Так само ситуацію прокоментували представники E.On Ruhrgas, Wintershall і GDF Suez.

Необхідність почати обговорення будівництва третьої нитки Nord Stream з німецькими партнерами, пояснює джерело в уряді РФ, виникла через проблеми, які в останні місяці випробовує інший газпромівський мегапроект — газопровід South Stream. РФ ще не отримала дозволу Туреччини на прокладення труби в її територіальних водах.

Про те, що маршрут підводної частини South Stream пройде саме через турецьку територію, Володимир Путін домовився з турецьким прем’єром Реджепом Эрдоганом в Анкарі в серпні 2009 року. У обмін Москва погодилася на будівництво вигідного для Туреччини нафтопроводу Самсун-Джейхан в збиток власному проекту Бургас-Александруполис, пішла назустріч в питаннях будівництва першої в Туреччині АЕС, яку зводитиме «Росатом» на вигідних для Туреччини умовах. Проте остаточного дозволу Анкара так і не дала, хоча зобов’язалася це зробити ще до 10 грудня минулого року. Тепер турецька сторона обіцяє дати дозвіл 1 листопада, але, за словами джерела в уряді РФ, «велика вірогідність того, що і до цього терміну ми нічого не отримаємо».

Джерело в МЗС РФ пояснює затягування двома причинами. По-перше, Росія не горить бажанням виконувати домовленості за проектом Самсун-Джейхан. «Спочатку ми дали на нього згоду, але останнім часом у нас все більше сумнівів в його економічній доцільності. Возити нафту танкерами через Босфор і Дарданелли виходить дешевше», — говорить він. По-друге, Анкара веде навкруги South Stream активну політичну гру.

Для турок економічного інтересу проект не представляє — вони не відбирають навіть той об’єм, який можуть отримувати по Blue Stream. Транзитний дохід для Туреччини не дуже важливий. Важливіше для них геополітика і можливість стати великим газовим гравцем Європи.  У цій ситуації, на думку експертів в уряді РФ, Москва може заморозити на якийсь час ідею South Stream, а експортні потужності в Європу нарощувати за підтримки перевіреного партнера — Німеччині.

Якби «Газпром» відмовився від South Stream або хоч би скоротив потужність цього газопроводу, це було б позитивною новиною для інвесторів «Газпрому», говорить Валерій Нестеров з «Трійки Діалог», тому що економіка цього проекту «як мінімум суперечлива». Є сумніви, що труба ціною €15,5 млрд буде заповнена. Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis додає, що банки «можуть не надати «Газпрому» фінансування під проект з низькою окупністю». Третя нитка Nord Stream обійшлася б «Газпрому» куди дешевше, вважають обидва експерти, — близько €3-4 млрд. Перенаправити газ, що поставляється по Nord Stream, з Німеччини в південну частину Європи, на яку орієнтований South Stream, можна за допомогою внутрішньоєвропейських мереж, вважає Валерій Нестеров. Крім того, у Nord Stream вже є статус трансєвропейського проекту, що дозволяє претендувати йому на ряд пільг, проте привласнювати його проекту South Stream Єврокомісія не бажає.

Але повірити в те, що «Газпром» дійсно відмовиться від South Stream на користь третьої нитки Nord Stream, аналітики не можуть. Монополія декларувала, що South Stream «буде реалізований незалежно від ринкової ситуації». «Газпром» напевно прокладе хоч би одну нитку South Stream, оскільки інакше буде побудований конкуруючий Nabucco.

При цьому експерти сумніваються навіть в затребуваності третьої нитки Nord Stream. Потужності існуючих російських газопроводів в Європу (200 млрд куб. м) вже сьогодні істотно перевищують річне споживання російського газу (не більше 160 млрд куб. м з урахуванням принципу take or pay). Головним спонукальним мотивом будівництва газопроводів зараз служить бажання не стільки розширити експортні потужності, скільки «обгрунтувати необхідність будівництва нових трубопроводів усередині Росії». Нагадаємо, що на цей рік «Газпром» заявив рекордну вартість інвестпрограми на рівні 1,2 трлн рублів.

Сумніваються в доцільності прокладення третьої гілки Nord Stream і в МЗС Німеччини, і апараті канцлера ФРН. «Російський газ — це надійно, але дуже дорого. Ми б хотіли зараз не обкладатися новими газпромовскими трубами, а будувати термінали для прийому зрідженого природного газу і розвивати альтернативну енергетику», — говорять німецькі дипломати.

“ОБКОМ”

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com